Forældre kæmper for at bevare tilskud til at passe børn hjemme

En gruppe forældre i Egedal Kommune har samlet underskrifter for at beholde det nuværende tilskud for at passe egne børn.

Egedal Kommune halverer i budgettet 2019 det tilskud, som forældre kan få for at passe deres børn derhjemme. 

I den nuværende ordning får forældrene 6.523 kroner om måneden for at passe deres børn i vuggestuealderen derhjemme. For børn i børnehavealderen er tilskuddet i dag på 3.766 kroner. Det tilskud vil kommunen halvere i 2019. Beløbene er per barn - før skat.

Det har fået en gruppe forældre til at skrive til politikerne, samle underskrifter og lave Facebookgruppen "Bevar tilskud til hjemmepasning i Egedal". De ønsker at bevare tilskuddet som i dag.

- Det er jo en god mulighed for de børn, der ikke er klar til at komme i institution. Selvfølgelig er det en luksus at kunne passe sine egne børn, men vi ville ikke have råd til det, hvis vi ikke fik tilskuddet. Vi synes, at pengene skulle følge børnene, så man har det frie valg til at gøre det, der fungerer for ens familie, siger Maria Juul-Mortensen, der er talskvinde for de omkring 14 familier, der i dag benytter sig af ordningen. 

Ærgerligt, men en prioritering

Maria Juul-Mortensen har sagt sit job som pædagog op for at passe sine tvillinger derhjemme.

Hun har først været på barsel i et år og derefter benyttet sig af ordningen, hvor forældre kan få tilskud til at passe børn derhjemme. En ordning man kan benytte i et år. 

- Vi valgte det, fordi vi har kæmpet seks år for at få børn, hvor vi har været i fertilitetsbehandling. Så vi ville ikke have at de skulle afleveres og passes af andre, siger Maria Juul-Mortensen. 

I dag er der sat 700.000 kroner af i budgettet til ordningen, og det er det beløb, det under budgetforhandlingerne er blevet besluttet at halvere fra 2019, oplyser Egedals borgmester.

- Jeg forstår godt den enkelte familie, at det betyder noget, Det er selvfølgelig super ærgerligt for dem, Men vi bliver nødt til at finde de steder, hvor det gør mindst ondt (at spare, red.). Og der er et alternativ til de familier, der kan få passet deres børn i kommunens institutioner, siger borgmester Karsten Søndergaard, Venstre. 

Han gør opmærksom på, at mange kommuner slet ikke tilbyder et lignende tilskud. 

- Det er nice-to-have og ikke need-to-have at passe egne børn derhjemme. Vi ville ønske, at vi havde penge til det, siger borgmesteren. 

For at forældrenes økonomi ikke ændrer sig allerede fra 1. januar, ser kommunen på, om man kan lave en slags opsigelse på ordningen, forklarer 1. viceborgmester, socialdemokraten Ib Sørensen.

Han ser det som en mulighed, at der kommer en opsigelsesvarsel på måske tre måneder, så de berørte familier har en chance for at lægge deres økonomi om. 

Afleverer underskrifter til byråd

Maria Juul-Mortensen og de andre fortalere for ordningen har indsamlet 206 underskrifter, som de vil aflevere til politikerne på byrådsmødet onsdag den 28. november - også selvom de ikke tror, at beslutningen bliver ændret. 

- Vores løb er kørt. Men nu kæmper vi til det sidste, siger Maria Juul-Mortensen.

Hun skal passe sine tvillinger hjemme frem til 30. juni 2019, også selvom beløbet bliver lavere. Så har familien besluttet, at de låner penge, så hun fortsat kan passe børnene hjemme. 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik