Første dag med kropsskannere i lufthavnen

Mandag er første dag med nye kropsskannere i lufthavnen. De minimerer antallet af kropsvisiteringer.

Den seneste tids debat om kropsvisitering i Københavns Lufthavn har fået lufthavnen til at fremrykke brugen af nye kropsskannere, som derfor tages i brug allerede mandag frem for i september.

Dermed springer lufthavnen en planlagt testperiode med kropsskannerne over, skriver branchemediet check-in.dk. Men den fremrykkede debut for kropsskannerne vil ikke betyde længere ventetider i sikkerhedskontrollen, forsikrer lufthavnens sikkerhedschef.

- Der er nogle procedurer, vi skal have helt på plads i de første uger, men passagererne kommer ikke til at vente længere, selvom skannerne tages i brug før tid, siger Johnnie Müller, sikkerhedschef i Københavns Lufthavn, til check-in.dk.

- Skannerne er allerede i drift i lufthavnen og testes i blandt andet non-Schengen området og SAS' fast track. Så vi ved, hvordan de fungerer, og er inde i at betjene dem, når vi ruller det ud i hele sikkerhedskontrollen, siger han.

Fra mandag bliver der altså meget længere mellem de kropsvisiteringer, som har skabt debat, efter at flere kvinder er stået frem med beretninger om grænseoverskridende kropsvisiteringer i Københavns Lufthavn.

Lufthavnens sikkerhedspersonale vil fra mandag bede rejsende gå igennem en kropsskanner, hvis metaldetektoren bipper, når passageren går igennem. Det vil primært være personer i kørestol, der fortsat vil blive kropsvisiteret på traditionel vis.

Kropsskannerne undersøger passagererne visuelt ved at gennemstråle deres tøj.

Ifølge check-in.dk består kropsskanneren af stor skærm, som den rejsende stiller sig ved siden af. Her skal man løfte armene og dreje en omgang om sig selv.

Man skal derfor ikke ind i et lukket rum, og det er man glade for hos Københavns Lufthavn.

- Vi har testet flere modeller, men det var vigtigt for os, at du ikke oplever at blive lukket inde. Derved kan vi bibeholde den åbne dialog, vi har med de rejsende i vores sikkerhedskontrol, siger sikkerhedschefen.

Lufthavnen har overdraget 53 sager om kvinder, der har følt, at deres grænser blev overtrådt i forbindelse med kropsvisitering i lufthavnen, til politiet. Sagerne fordeler sig over en periode på fem år.

Kvinderne er stået frem på opfordring af lufthavnen, som blandt andet reagerede på et debatindlæg i Politiken af en kvindelig journalist, som følte sig krænket i sikkerhedskontrollen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik