Foderbrættet kan tage livet af havens fugle

Foderbrættet og mejsekugler med plastiknet er de rene dødsfælder for fugle. Derfor guider Dyrenes Beskyttelse nu til en mere tryg have for fuglene.

Havens fugle bliver syge af at spise fra et foderbræt, og de kan komme slemt til skade med mejsekugler, hvor der er plastik omkring. Foto: Jørn Deleruan Ritzau- Scanpix

Det er ALTID en dårlig idé at skide, hvor man spiser. Men det ved fuglene af gode grunde ikke.

Derfor opfordrer Dyrenes Beskyttelse nu haveejere til at skrotte foderbrættet. Det kan nemlig gøre fuglene syge, fordi de træder rundt og lægger afføring i de samme korn, som de spiser.

Heller ikke de klassiske mejsekugler, som man kan købe i supermarkederne, er nogen optimal løsning.

Gode råd

De er lavet af en fedtblanding, der svarer til fastfood for fugle, og så er de oven i købet pakket ind i et plastiknet, der er til fare for alle havens dyr, fortæller Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

- I stedet for foderbrættet og mejsekuglerne bør man gå over til foderautomat, ophængte fedtkogler og æbler udlagt på græsplænen, siger Michael Carlsen.

En foderautomat og de rigtige frø kan anskaffes på trælasten, planteskolen eller endda i supermarkedet, forklarer Michael Carlsen.

Gode råd til brug af foderautomat:

 • Anskaf en foderautomat uden trug, så fuglene ikke kan besørge i maden.
 • Fyld kun foderautomaten med én slags frø, da fuglene ellers sidder og fisker efter deres favoritter, hvilket kan udvikle sig til frø-spild.
 • Placér ikke foderautomaten for langt fra buskads, da fugle foretrækker at kunne komme hurtigt i sikkerhed.

Kilde: Dyrenes Beskyttelse

Se mere

Sådan vælger du de rigtige frø

Hvad angår frø og kerner er der sammenhæng mellem hvilke frø, man fylder i foderautomaten, og hvilke fugle, der kommer og spiser. Frøene kan bestemme, om det er spurve eller mejser, der vil benytte foderautomaten.

- Hampefrø er mest for fugle, der spiser på stedet. Det gælder eksempelvis spurve, finker og stillidser, hvorimod solsikkekerner er for fugle, der generelt vil pendle mellem et skjulested og foderautomaten. Det gælder eksempelvis blåmejser og musvitter, som helst vil spise skjult og i sikkerhed, fortæller Michael Carlsen.

02:29

Også i de større byer er der mange fare for fuglene. Blandt andet højhuse slår mange trækfugle ihjel i København, advarer ​​​​​Danmarks Naturfredningsforening. Se mere i indslaget her fra foråret 2017.

Luk video

Fordi nogle fugle foretrækker at pendle mellem et skjul og foderautomaten, og andre hellere spiser på stedet, er det også relevant at tænke over, hvor foderautomaten skal placeres.

Spurve er meget opmærksomme på spurvehøgen og vil foretrække en foderautomat, der ikke er placeret langt fra buskadset.

Mejserne flyver derimod gerne til en foderautomat, der er placeret i det åbne, fordi de alligevel pendler mellem et skjul og foderautomaten.

Sådan laver du dine egne fuglekugler:

En sund vinterkost til fuglene kan kombineres med en omgang vinterhygge for hele familien. Det eneste, det kræver, er nogle få ingredienser samt kogler i stedet for plastiknet.

 

Det skal du bruge:

 • Kogler (fyrrekogler er mest egnede)
 • Natursnor
 • Økologisk fedt
 • Økologisk havregryn

Sådan gør du:

 • Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, indtil de har åbnet sig.
 • Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.
 • Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens skal være klæbrig og fast.
 • Tag en kogle og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.
 • Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.
   

Kilde: Dyrenes BeskyttelseTilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik