Fodbold forbedrer både form og blodtryk

To timer om ugen på fodboldbanen forbedrer både mænds form og sænker blodtrykket, viser nye forsøg.

Sluk for kampen i kassen og spark selv til bolden.

To timers fodbold om ugen forbedrer ikke bare din kondition, men sænker også blodtrykket radikalt hos mænd med forhøjet blodtryk, viser forsøg fra professor Peter Krustrup fra center for Holdspil og sundhed på Københavns Universitet.

- Vi har fundet ud af, at to gange en times motionsfodbold for 30-55-årige mænd med mildt til forhøjet blodtryk forbedrer deres fysiske form markant på seks måneders træning - og de har samtidig også et betydeligt blodtryksfald, siger han.

40 procent lider af forhøjet blodtryk

Selvom kun cirka halvdelen er klar over det, menes 40 procent af alle danske mænd mellem 30 og 60 år at lide af forhøjet blodtryk. Sygdommen øger især risikoen for blodprop i hjernen og hjertet. Men seks måneders fodbold kan altså være løsningen.

- Der er ikke meget forskning på holdspil, på trods af at cirka 400 millioner på verdensplan spiller fodbold. Vores resultater viser, at motionsfodbold og formentlig også mange andre holdidrætsgrene kan bruges som forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme.

Mændene havde både et markant fald i blodtrykket, og hele 75 procent fik normaliseret deres blodtryk gennem træningsperioden. Og så fik alle et bedre kondital og slap af med to kilo fedt.

Håb om flere aktive danskere

- Vi ved fra en række undersøgelser, at det betyder noget for danskerne, at de har prøvet motionen før, at de har lyst til den, og at det er socialt, når de skal fastholde motionsaktivitet, siger Peter Krustrup og fortsætter:

- Der har fodbold og andre holdspil altså et stort potentiale, når vi viser, at man med en overskuelig mængde af motionsfodbold - som folk synes er sjovt - faktisk kan få betydelige sundhedseffekter. Man kan håbe, at det kan få flere aktive danskere.

Forsøgsgruppen bestod af 33 inaktive og utrænede mænd mellem 30 og 55 år og mildt til moderat forhøjet blodtryk. Halvdelen af mændene deltog i struktureret træning, mens de andre gik til læge og fik kontrolmålinger og gode råd til en sundere livsstil.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik