FOA: Kampagne løser ikke manglen på hjemmepleje-medarbejdere

Bedre uddannelsesforløb og fastholdelse af spændende opgaver kan tiltrække flere medarbejdere til den sociale hjemmepleje. Det mener FOA.

Københavns Kommune har søsat en kampagne, der skal skaffe flere medarbejdere til den sociale hjemmepleje i Københavns Kommune. Den sociale hjemmepleje hjælper blandt andet med personlig pleje og rengøring, og det er betydningen af det arbejde, som kampagnen skal få fokus på:

- Vi har en stor opgave – ikke kun i København men på landsplan – med at fortælle hvor vigtigt jobbet som SOSU-assistent, -hjælper og sygeplejerske er. Deres indsats er uvurderlig, siger socialborgmester Mia Nyegaard fra Radikale Venstre. 

Der er i øjeblikket 40 ledige stillinger, der mangler at blive besat, og der er både brug for SOSU-assistenter, -hjælpere, sygeplejersker og sommervikarer.

FOA vil fastholde de mest spændende opgaver

Selvom budskabet om mere anerkendelse er en god ide, er det ifølge FOA ikke løsningen på manglen på medarbejdere

- Vi oplever ofte, at opgaver, vores gruppe har udført i mange år, bliver taget fra dem, fordi andre af den ene eller anden grund skal overtage dem. Det betyder, at medarbejderne ikke føler sig anerkendt for det, de har lært på deres uddannelse, og det kan være årsag til, at man søger væk, siger Charlotte von Mehren, der er faglig sekretær fra FOA med politisk ansvar for at varetage interesserne for medlemmer, der arbejder i socialforvaltningen.

Ifølge hende er det ofte sygeplejefaglige opgaver, der bliver taget fra SOSU-assistenterne og -hjælperne. For nogle er det opgaver med for eksempel sondeernæring, anlægning af kateter eller medicindosering, der gør arbejdet mere spændende.

Behov for mere attraktive uddannelsesforløb

Et andet område, hvor FOA efterlyser forandringer, er SOSU-assistenternes og hjælpernes uddannelsesforløb

- Man kunne tilbyde dem, der ikke har en fagfaglig uddannelse, at de kunne begynde på uddannelsen og love dem et job og en god elevløn under uddannelse. Lønnen er vigtig, fordi mange er i etablerede børnefamilier, der ikke kan leve af en elevløn, siger Charlotte von Mehren.

Elevløn på social- og sundhedshjælperuddannelserne i kommunerne

Som elev på social- og sundhedshjælperuddannelsen får du 11.606,11 kr. pr. måned.

 

Som elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen får du på første år 12.796,39 kr. pr. måned. På andet år af uddannelsen får du 14.622,69 kr. pr. måned.

 

Som elev på social- og sundhedshjælperuddannelsen får du 11.606,11 kr. pr. måned.

 

Som elev på social- og sundhedsassistentuddannelsen får du på første år 12.796,39 kr. pr. måned. På andet år af uddannelsen får du 14.622,69 kr. pr. måned.

 

Kilde: FOA

Løber med tungen ude af halsen

De ubesatte stillinger giver travlhed hos de ansatte i den sociale hjemmepleje.

- De løber med tungen ude af halsen og har flere borgere, end de skal have. Der bliver ofte brugt afløsere på grund af sygdom, der ikke kender borgerne. Derfor får de faste medarbejdere ofte de svære opgaver, hvilket også får betydning for sygefraværet, siger Charlotte von Mehren.

Kampagnen kan opleves op uddannelsessteder, byplakater og de sociale medier. Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) siger til TV 2 Lorry, at hun gerne kommentere FOAs forslag, men det kunne ikke lade sig gøre at få en kommentar fra borgmesteren tirsdag.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik