Flygtninge i jobtilbud kan blive kørt på arbejde af kommunen

Helsingør Byråd har vedtaget, at flygtninge kan blive kørt på arbejde for kommunens penge.

Med 13 stemmer mod 12 vedtog det smallest mulige flertal i Helsingør Byråd mandag aften at indføre en regel om, at lokale borgere i jobtilbud skal have mulighed for at blive kørt på arbejde af kommunen, hvis de arbejder på arbejdspladser, som ligger langt væk og er svære at nå med offentlige transport.

quote De fleste flygtninge har ikke et kørekort, der er gyldigt i Danmark og kan derfor ikke selv køre til arbejde, i egen eller firmabil. Flygtningene er derfor dårligere stillet end danskere.

Allan Berg Mortensen, Enhedslisten, formand for Helsingør Byråds beskæftigelsesudvalg

Ordningen udspringer direkte af, at en arbejdsplads, som har flygtninge i jobtilbud og lignende, har bedt kommunen om at få etableret transporten. Forslaget blev stemt igennem af venstrefløjen, De Radikale og Venstre, mens De Konservative med Benedikte Kiær i spidsen og Dansk Folkeparti stemte imod.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Det var Enhedslistens Allan Berg Mortensen, formand for Helsingør Byråds beskæftigelsesudvalg, som havde stillet forslaget - på baggrund af en konkret henvendelse fra entreprenørvirksomheden Barslund, som har en del flygtninge fra Helsingør i praktik eller jobtilbud.

Barslunds byggepladser ligger ofte et stykke vej fra nærmeste station, arbejdstiden starter ofte tidligt, og derfor foreslog virksomheden, at når planen var, at nogle af disse flygtninge senere skulle fastansættes, så kunne kommunen vel godt sørge for, at flygtningene under praktik og jobtilbud blev kørt på arbejde. 

Ingen kvaler - Helsingør betaler

Det foreslag var at gøre flygtninge en bjørnetjeneste, lød kritikken i byrådet.

quote Beskæftigelsen for personer med ikke-vestlig oprindelse er nedslående, fordi vi i årevis har strøget denne gruppe med fløjlshandskerne og ikke stillet de nødvendige krav.

Marlene Harpsøe, Dansk Folkeparti i Helsingør

- Helt almindelige danskerne står altså hver dag tidligt op for at gå på arbejde, og de kommer selv derhen med bil eller offentlig transport. Beskæftigelsen for personer med ikke-vestlig oprindelse er nedslående, fordi vi i årevis har strøget denne gruppe med fløjlshandskerne og ikke stillet de nødvendige krav. Vi er nødt til at stille krav til dem, der kommer her og skal integreres i samfundet. Hvis man gerne vil stå til rådighed for arbejdsmarkedet, så kan man transportere sig selv, siger Dansk Folkepartis Marlene Harpsøe.

Hun vurderer, at Helsingør Kommune åbenbart er blevet en gavebod. "Ingen kvaler, Helsingør Kommune betaler", skriver hun i en kommentar på Facebook. 

Flygtninge er dårligere stillet

Anderledes så ja-stemmerne i byrådet på sagen.

Under debatten i byrådet mandag aftes forklarede Allan Berg Mortensen, at Barslund-virksomheden normalt stiller biler til rådighed for deres ansatte netop, fordi byggepladserne ligger langt væk og er svært tilgængelige med offentlig transport. Men bil-tilbuddet hjælper ikke flygtningene, mente han.

- Vi har en stor virksomhed her i kommunen, som gerne vil ansætte nogle flygtninge, 10 til 15 om året. Flygtninge er den gruppe, vi har sværest ved at få i beskæftigelse, blandt andet fordi de ikke mestrer det danske sprog. Virksomheden er placeret i Helsingør Kommune, men arbejdspladserne er spredt ud over hele landet, og virksomhedens ansatte får derfor stillet en bil til rådighed, så de kan komme frem til tiden, sagde Allan Berg Mortensen. 

- De fleste flygtninge har ikke et kørekort, der er gyldigt i Danmark og kan derfor ikke selv køre til arbejde, i egen eller firmabil. Flygtningene er derfor dårligere stillet end danskere, sagde han. 

Barnepigesamfund

Hos De Konservative undrede politikerne sig over, at et flertal havde tænkt sig vedtage forslaget. Det var en glidebane, mente blandt andre Philip Læborg.

      - Det kan ikke være meningen, at vi får sådan et barnepigesamfund, hvor vi som kommune skal have en ansat til at køre folk på arbejde… Det er ikke en kommunal opgave at køre folk på arbejde. Man kan vel sige med et glimt i øjet, at hvis man kan komme igennem det halve af Europa til Danmark, så kan man også finde ud af at tage til Herlev. Vi taler jo om voksne mennesker, sagde Læborg under debatten.

      Det var ikke mindst Venstre, som kom i fokus under byrådsdebatten. Partiet overraskede måske mange ved at stemme ja til forslaget om tilbuddet om job-transport til blandt andre flygtninge.

      - Vi har været meget i tvivl. Hvis det her er den bedste mulighed for at løfte flere i arbejde, så skal vi gøre det, sagde Johannes Hecht-Nielsen.

Her er betingelserne for ordningen

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

aalholm_kirke.jpg

playKrig mellem præster og menighedsråd: "Jeg har det elendigt", siger formand

fiskeauktion

playFiskegrossist i vildrede efter mink-aflivning: Frygter at brænde inde med tonsvis fiskeaffald

Boligpriser

Stigende boligpriser er blevet førstegangskøberes mareridt - få boligøkonomens bedste råd her

donald trump melania trump

Trump er færdig: Og det er blandt andet godt for Novo Nordisk

Helsingør

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere