Flygtede fra skimmelsvamp – men betaler 8.800 i husleje

Siden 19. januar har Helle Bjørneboe boet hos venner og familie på grund af skimmelsvamp i hendes rækkehus i Ballerup, men huslejen betaler hun stadig.

Et voksende antal boligejere i hovedstadsområdet oplever problemer med skimmelsvamp. Men for Helle Bjørneboe fra Ballerup har de ubudne svampesporer ramt hårdere end de fleste.

Til sidst blev situationen i rækkehuset i bebyggelsen Grantoften så uholdbar, at Helle Bjørneboe den 19. januar måtte flytte fra huset med sine to sønner. Symptomerne viser sig hurtigt igen, da Helle Bjørneboe kortvarigt vender tilbage til sit gamle hjem for at mødes med TV 2 Lorry.

- Der går fem-ti minutter, så begynder jeg at få hovedpine, og så bliver jeg mere og mere sløj. Lidt ligesom at have tømmermænd.

- De sidste mange måneder jeg boede her i huset, hostede jeg hele tiden og hostede noget mærkelig gul slim op. Men efter jeg flyttede permanent ud af huset, gik der halvanden til to måneder, så holdt det op, siger hun.

Fem måneder er gået, men den 52-årige kvinde må stadig bo rundt omkring hos venner og familie, mens hendes 12-årige søn er flyttet hjem til sin far og en ældre søn er flyttet hjemmefra.

- Det er afsindig stressende. Du har ikke nogen hverdag eller noget familieliv. Alt er slået fuldstændig i stykker, fortæller Helle Bjørneboe.

Alternativ bolig også ramt af skimmelsvamp

I marts blev Helle Bjørneboes rækkehus undersøgt – og hendes mistanke bekræftet. Der er skimmelsvamp i køkkenet og i stuen, som skal udbedres.

”I begge åbninger var der uacceptabelt høje niveauer af levedygtige skimmelsvampesporer af skimmelsvampearter, som kan relateres til fugtskader,” står der blandt andet i rapporten fra undersøgelsen.

I stedet tilbydes Helle Bjørneboe i slutningen af marts, at hun kan flytte permanent ind i et stort set tilsvarende rækkehus længere nede af gaden.

Men her viser der sig også at være skimmelsvamp. Siden har hun fortsat ikke haft noget sted at bo, og det har fået Lejernes LO til at tage sagen op.

- Vi synes, det er enormt utilfredsstillende, at de stiller hende en permanent genhusning i sigte, og når det så falder fra hinanden, har de ikke et alternativ. Det er også utilfredsstillende, der er gået så lang tid. Vi skrev allerede det første brev om sagen til DAB i november sidste år, lyder kritikken fra Jakob Møldrup-Lakjer, juridisk chef i Lejernes LO Hovedstaden.

Samtidig er Lejernes LO uforstående over, at Helle Bjørneboe fortsat skal betale husleje for det hus, hun ikke kan holde til at være i.

- Vi har skrevet til DAB og spurgt, om vi kan indgå den aftale, at hun ikke betaler leje, så længe hun ikke kan bo der. Men det har de ikke vendt tilbage på. De skader, som Helles hus har, berettiger efter vores opfattelse til et 100 procent afslag i lejen.

Kan få sin husleje refunderet

Fra DAB lyder svaret nu, at Helle Bjørneboe kan få hele sin husleje for perioden refunderet.

- Afdelingsbestyrelsen har selvfølgelig besluttet at refundere de penge, der er opkrævet for husleje i den tid, hun ikke har kunnet bo i lejemålet.

- Jeg har ikke set den tidligere korrespondance, men det er normal praksis, at man i genhusningsperioden får refunderet sit huslejebeløb, så man ikke sidder med dobbelt husleje, siger Jeanette Press, kommunikationschef i DAB.

Da Helle Bjørneboe oplever en overfølsomhed over for skimmelsvamp, vil hun nødig tilbage i sit gamle rækkehus, selvom skaderne udbedres.

Men DAB er også fortsat indstillede på at leve op til deres tidligere løfte om at finde en anden permanent bolig til Helle Bjørneboe i samme boligafdeling. Men hun må væbne sig med tålmodighed.

- Hun har mulighed for at blive genhuset permanent enten i sit eget lejemål, når det er skimmelrenoveret, eller i et andet tilsvarende lejemål i boligafdelingen, når det er klart. Men der skal jo være en bolig ledig, før vi kan flytte hende ind.

Hvor lang tid tror du, der går, før hun har et nyt sted at bo, hvor hun ikke er generet af skimmelsvamp?

- Det er meget svært at spå om. Det er forskelligt, hvornår folk flytter ud, så det kan jeg ikke give et bud på, siger Jeanette Press.

Mandag i denne uge blev Helle Bjørneboe tilbudt anden midlertidig genhusning, men hun ønsker fortsat at vente på, at der findes en permanent bolig til hende et andet sted.

- Jeg vil bare have mit liv igen – jeg vil have et sted at bo. Jeg stiller egentlig ikke så store krav. Jeg vil bare have et sundt lejemål stillet til rådighed for den husleje, jeg lægger hver eneste måned. Det synes jeg ikke er urimeligt, siger hun.

Der kan være skimmelsvamp i op til hver femte danske bolig, vurderede professor ved Statens Byggeforskningsinstitut, Lars Gunnarsen, for nylig i BT.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik