Flybilletter til skoleferien kan komme i klemme

Starten på sommerferien kan blive meget bøvlet, hvis man vil flyve med Ryanair fra København. Ryanair kan nemlig i juni/juli blive lammet af konflikt.

Sådan er situationen før Ryanair og LO-fagbevægelsen onsdag mødes i Arbejdsretten. Her prøver fagbevægelsen at få rettens ord for, at man kan lave en konflikt mod flyselskabet

Der falder dog ingen dom under dagens møde. Men parterne får nok at vide af dommer Poul Dahl Jensen, at de kan regne med en kendelse mandag 15. juni eller få dage derefter.

Hvis det går, som fagbevægelsen ønsker, giver retten grønt lys til, at der kan indledes en konflikt i Københavns Lufthavn. I givet fald vil det betyde, at når skolernes sommerferie begynder fredag 26. juni, kan Ryanairs flyvninger fra København være lammet. For flyselskabet vil næppe kunne få benzin på sin fly eller kørt passagernes bagage ud til flyene.

Peter Nisbeth, som er advokat i LO, fører sagen i Arbejdsretten for fagbevægelsen. Han gør opmærksom på, at sagen med Ryanair kan gå i mange retninger.

- Men går det, som vi ønsker, får vi enten en overenskomst med Ryanair, eller også kan vi indlede en konflikt mod Ryanair fem dage efter, at der forhåbentlig er faldet dom i Arbejdsretten 15. juni, siger Peter Nisbeth til Avisen.dk.

Kommer der en konflikt mod Ryanair i Københavns Lufthavn, bliver det svært for det irske lavprisselskab.

I Kastrup er næsten alle dem, der håndterer bagage, medlemmer af fagforbundet 3F. I tilfælde af konflikt må ingen af bagageportørerne flytte bagage for Ryanair. Flymekanikerne i Dansk Metal må heller ikke servicere Ryanairs fly. Og sådan vil det være med alle de faggrupper, som er medlemmer af et fagforbund under LO.

Med andre ord vil Ryanair skulle finde på nødløsninger for at få feriestemte gæster afsted.

Så vidt vides har Ryanair ikke i dag aftaler med andre flyselskaber om, at de kan overtage eventuelt konfliktramte passagerer i København. Så Ryanair kan ikke køre som Norwegian, der tidligere i år under en strejke, kunne få sine passagerer afsted med konkurrenternes fly.

Avisen.dk har kontaktet Ryanair for en kommentar. Men selskabet meddeler blot til Avisen.dk:

- Vi hverken kommenterer på eller deltager i spredning af rygter og spekulationer.

Onsdag i Arbejdsretten mødes dommeren Poul Dahl Jensen med parterne i sagen - altså advokater for Ryanair og for LO-fagbevægelsen.

Efter dagens møde kan sagen ifølge LO-advokat Peter Nisbeth gå i mange retninger fra og med mandag 15. juni:

- Der afsiges en dom om, hvorvidt en konflikt mod Ryanair i Danmark vil være lovlig. Det er LO-fagbevægelsens drøm at få en hurtig afklaring, og selvfølgelig en dom om, at en konflikt vil være lovlig.

-Retten tager stilling til, om sagen skal dømmes efter dansk eller irsk ret. Det er Ryanairs drøm, at irsk lovgivning tages i brug, for så vinder Ryanair med stor sikkerhed.

-Retten tager stilling til, om EU-Domstolen skal spørges til råds. Det kan trække sagen ud i årevis og er absolut ikke fagbevægelsens kop te.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik