Flest virksomheder går konkurs i Hovedstaden

I sidste måned måtte hele 212 virksomheder i Hovedstaden dreje nøglen om. Det er 88 flere end i februar.

Ligeså mange positive historier, der findes om nye sprudlende virksomheder, ligeså mange negative er der også.

I marts måned lå antallet af konkurser for danske virksomheder på 472, hvoraf næsten halvdelen, de 212, kom fra Københavnsområdet.

quote - I byer som København og Aarhus fylder konkursudsatte brancher relativt mere end i mindre byer, hvilket trækker antallet af konkurser op.

Jonas Spendrup, Økonom, Dansk Erhverv

De nye tal kommer fra analysevirksomheden Experian og viser, at Hovedstadsområdet står for langt størstedelen af konkurser på landsplan - og den største stigning i antallet af konkursramte virksomheder den seneste måned. Men ifølge økonom i Dansk Erhverv Jonas Spendrup, skal man ikke male fanden på væggen.

- Stigningen forsvinder, hvis man korrigerer for sæsonudsving, og dermed tager højde for det faktum, at der var flere dage i marts end i februar. Strukturelt set er det altså ikke sket så meget endda, siger han.

Det er dog ikke kun Københavnsområdet, der har oplevet en stigning i antallet af konkurser. Også resten af Sjælland havde 35 virksomhedskonkurser i marts måned, end det var tilfældet i februar.

- Sætter man de absolutte konkurstal relativt til antallet af aktive virksomheder, ændrer billedet sig ikke nævneværdigt, rent geografisk. At Hovedstaden og faktisk også  Østjylland ligger højt, når snakken falder på konkurser er ikke overraskende, siger Jonas Spendrup.

Årsagen er, at der generelt set bare findes flest virksomheder i og omkring de større byer. Det er mere interessant at Hovedstaden og Østjylland også har flest konkurser, når man korrigerer for virksomhedskoncentrationen i områderne.

quote I en markedsøkonomi vil nye og mere effektive virksomheder udkonkurrere mindre effektive virksomheder. Det betyder, at der frigøres ressourcer på markedet.

Jonas Spendrup, Økonom, Dansk Erhverv

- I byer som København og Aarhus fylder konkursudsatte brancher relativt mere end i mindre byer, hvilket trækker antallet af konkurser op, siger Jonas Spendrup Meyer.

Ifølge ham er det faktisk slet ikke så slemt med de mange virksomhedskonkurser, da det kan dynamik på markedet. Til trods for, at det for den enkelte medarbejder eller ejer er forbundet omkostninger med konkurser, kan man ikke entydigt konkludere, at konkurser er negativt rent samfundsøkonomisk.

- I en markedsøkonomi vil nye og mere effektive virksomheder udkonkurrere mindre effektive virksomheder. Det betyder, at der frigøres ressourcer på markedet. De ressourcer kan flyttes over i andre virksomheder, hvor deres værdiskabelse er højere, siger Jonas Spendrup Meyer og tilføjer.

- Konkurser afspejler dermed også, at de mest værdiskabende virksomheder overtager en større andel af ressourcerne på markedet. Dette er, økonomisk set, til gavn for økonomien som helhed. Man kan altså sige, at konkurser kan være med til at skabe dynamik.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik