Flertal sikret: R og DF melder sig ind i boligkamp mod kapitalfonde

Et klart flertal er nu klar til at hjælpe den nye socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad med at stramme lovgivningen overfor kapitalfonde, der køber op på det københavnske boligmarked.

Både Dansk Folkeparti og Radikale Venstre erklærer sig enige med regeringen i, at det er nødvendigt at stramme lejelovgivningen, fortæller partiernes boligordførere til TV 2 Lorry.

Målet for stramningen er at sætte ind over for de store internationale investorer, der opkøber ejendomme, sætter dem i stand og hæver huslejen ved genudlejning.

- Det må jo ikke være sådan, at lejerne sættes på gaden, fordi de ikke har råd til at bo der, fordi man har lavet lidt ved et tekøkken og et toilet, siger Jens Rohde, boligordfører for Radikale Venstre.

Jens Rohde er boligordfører for Radikale Venstre
Jens Rohde er boligordfører for Radikale Venstre
Foto: Henry Michaelsen - TV 2 Lorry

En by for alle

Stramingen skal ske ved, at der bliver reguleret i Boligreguleringslovens paragraf 5 stk.2.

Det er den bestemmelse, der giver udlejere mulighed for at sætte huslejen markant i vejret, hvis de sætter den i stand.

Alle partier i venstre side af Folketinget har altid været modstandere af paragraf 5 stk. 2, og nu er der altså et markant flertal for et indgreb.

- Det er meget meget vigtigt at sikre, at vi har et København for alle og ikke kun for eliten, siger Dansk Folkepartis boligordfører, Mette Hjermind Dencker.

Dansk Folkepartis boligordfører, Mette Hjermind Dencker.
Dansk Folkepartis boligordfører, Mette Hjermind Dencker.
Foto: Leif Danielsen - TV 2 Lorry

Udvalg ser på paragraf 5 stk. 2

Et flertal i Folketinget nedsatte i foråret et udvalg, der skal se på, hvordan paragraffen kan ændres. Udvalget kommer med en udtalelse til oktober.

Samtidig har den nye socialdemokratiske boligminister Kaare Dybvad flere gange meldt ud, at en stramning overfor de store kapitalfonde er en af de første opgaver, han vil prioritere.

- Det er en bunden opgave for mig nu at sikre, at den udnyttelse af lovgivningen, der finder sted nu, hvor man sætter huslejen i voldsomt meget op, den skal stoppes. Det er det, jeg går i gang med i efteråret, siger Kaare Dybvad til TV 2 lorry. 

Boligminister Kaare Dybvad, Socialdemokratiet.
Boligminister Kaare Dybvad, Socialdemokratiet.
Foto: Niels Knuth - TV 2 Lorry

Paragraf 5 stk. 2 åbner altså for, at udlejere kan hæve huslejen markant, såfremt lejemålet bliver gennemgribende renoveret.

Men paragraffen kan ikke bruges overfor eksisterende lejere. De skal flytte, og nye skal flytte ind. Derfor giver paragraf 5 stk. 2 ifølge kritikerne udlejere et incitament til at presse lejere, fordi de først kan tjene flere penge, når deres lejere flytter.

TV 2 Lorry har det seneste år talt med en række lejere, der har følt at deres udlejere presser dem, og egentlig helst så at de flyttede.

Nogle har boet i ejendomme ejet af store internationale investorer, men små danske udlejere bruger også paragraffen, lyder kritikken. Ved at begrænse mulighederne for at bruge paragraf 5 stk. 2 til at hæve huslejen markant er målet, at udlejerne - uanset om de er danske eller udenlandske - sikrer bedre vilkår for lejerne.

- Den der strategi, hvor man køber ejendomme, så "shaker" man dem, som man kalder det, og så sælger man med en meget høj fortjeneste, den strategi er uholdbar, siger Jens Rohde fra Radikale Venstre.

- Paragraf 5 stk. 2 skal jo bruges til at sikre, at man ikke sender almindelige københavnere ud af byen, siger Mette Hjermind Dencker fra Dansk Folkeparti.

Flere modeller i spil

I foråret kom Socialdemokratiet med et udspil, der rummer to muligheder for at stramme.

Det ene var en fast grænse for, hvor meget en husleje må stige. Det andet var, at huslejestigninger efter paragraf 5 stk. 2 kun skal være midlertidige.

En anden mulighed kunne være at hæve den beløbsgrænse, der gør, at man kan hæve huslejen efter paragraf 5 stk. 2.

I dag skal man investere enten for mindst 2.200 kroner pr. kvadratmeter eller for samlet 257.000, for at kunne sætte huslejen op. I følge Curt Liliegreen fra Boligøkonomisk Videnscenter vil den løsning formentlig kunne være effektiv. 

- Det vil få den effekt, at de der går efter de nemme og hurtige gevinster bliver drevet ud af markedet, mens de seriøse aktører stadigvæk vil kunne være i markedet, siger Curt Liliegreen til TV 2 Lorry.

Curt Liliegreen er boligøkonom og direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
Curt Liliegreen er boligøkonom og direktør i Boligøkonomisk Videnscenter.
Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Ingen dato på indgreb

Hverken boligministeren, Dansk Folkepart eller De Radikale vil lægge sig fast på en konkret model, før ekspertudvalget er færdigt.

Hvis vi laver det her interview om et halvt år igen, har vi så stadigvæk den her lov på samme vilkår som nu?

- Jeg kan ikke sætte en dato fast på. Men jeg kan bare sige, at for mig er det afgørende, at vi stopper den her udnyttelse af paragraf 5 stk. 2, som sker nu.

- Vi vil ikke have, at vores boligmarked - vores hovedstad - først og fremmest er styret af profit. Det skal være styret af, at folk skal have et sted at bo, siger boligminister Kaare Dybvad.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik