Flertal i landsby vil skifte postnummer - PostNord giver ingen garantier

For andet år i træk har beboerne i Gørslev med et stort flertal stemt for at skifte postnummer fra Ringsted til Køge. Men PostNord vil ikke love, at de lytter denne gang.

Landsbybeboerne i Gørslev har igen talt og nu med dobbelt så mange stemmer i ryggen end sidste år. De vil have et nyt postnummer.

Gørslev ligger mellem Køge og Ringsted og har længe stået i en speciel situation. Landsbyen hører nemlig til Køge Kommune, men har postnummeret 4100 Ringsted. 

quote Postnummersystemet er et system, der er udviklet for, at vi kan have en rationel og effektiv postomdeling.

Lene Reipuert, Driftschef i PostNord. 

Men det er ikke uden problemer for beboerne, og derfor har flere af dem kæmpet for et nyt postnummer, så de både får kommune og postnummer i Køge.

For andet år i træk har byens indbyggere ved en afstemning stemt mellem Køge og Ringsted, og her har 81,93 procent har stemt for Køge. Den samlede stemmeprocent er steget til 61,48, hvilket er en fordobling i forhold til sidste år.

- Det er et absolut flertal for at skifte til Køge, og det her er et klart signal fra borgerne i området, som er rart at arbejde videre med for os, siger Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn.

- Vi er glade for, at vi har fået en indikation fra en større mængde borgere end sidst, og nu er det op til Klima- og Planudvalget i Køge Kommune at tage det til efterretning, siger hun.

PostNord giver dog ingen garantier.

- Vi er i dialog med Køge Kommune, og det vil vi fortsat være, så det er for tidligt for mig at sige, hvor denne her sag ender, siger Lene Reipuert, driftschef i PostNord.

For mange borgere har deres postnummer en stor symbolsk værdi. Både i Gørslev og på Islands Brygge kæmper beboere for 'det rigtige postnummer'. Se hele indslaget her.

Første forsøg var uden succes 

Allerede sidste år forsøgte beboerne i Gørslev at skifte postnummer fra Ringsted gennem en afstemning, som var arrangeret af Køge Kommune. Dengang blev resultatet også en overvældende sejr til Køge-siden. 

80,29 procent af krydserne på stemmesedlerne blev sat ved Køge, men det var kun en tredjedel af beboerne i Gørslev, som havde deltaget i afstemningen. Derfor afviste PostNord, som står for administrationen af postnumre i Danmark, deres ønske. 

- Vi skal huske på, at postnummersystemet er et system, der er udviklet for, at vi kan have en rationel og effektiv postomdeling og have en effektiv sortering. Vores erfaring er også, at lige så snart vi ændrer adresser, så skaber det rigtig meget bøvl, og det tager rigtig lang tid, før alle afsendere får rettet til i forhold til modtagerens nye adresse, siger Lene Reipuert, driftschef i PostNord, om afvisningen.

Resultat i Gørslev 2018

Sidste år stemte 80,29 procent af beboerne i Gørslev for Køge Kommune.


Den samlede stemmeprocent  lå på 34,32. 

Strukturreform har skabt splittelse 

Efter afstemningen sidste år forklarede folkene bag, at den havde været for svær at tilgå, og i år forsøgte de sig så med en mere tilgængelig afstemning. Med den lettere løsning blev stemmeprocenten fordoblet, men svaret forblev det samme. Fire ud af fem borgere i Gørslev vil stadigvæk af med 4100. 

quote Det mærkværdige ved, at vi er en del af Ringsteds postnummer, er, at vi hverken er enten eller.

Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn.

Beboeren Linda Andersen har boet i Gørslev siden dengang, at landsbyen hørte til Skovbo Kommune, inden den i 2007 blev lagt sammen med Køge. Efter kommunesammenlægningen har hun kun oplevet problemet med sit postnummer.

Nanna Lund Steenstrup er formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn. Hun er på rundtur for at stemme døre, fordi borgerne i Gørslev skal vælge mellem Ringsteds og Køges postnummer. 
Nanna Lund Steenstrup er formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn. Hun er på rundtur for at stemme døre, fordi borgerne i Gørslev skal vælge mellem Ringsteds og Køges postnummer. 
Foto: Tobias Schiøler/TV 2 Lorry

- Jeg vil sige, at det er cirka halvdelen af gangene, at man skal have den her debat om, hvor man egentlig hører til henne. Så det kunne være nemmere, hvis man havde et postnummer, der startede med 46 (Køges postnummer, red.), siger Linda Andersen.

Men det er ikke alle i Gørslev, som er med på at skifte postnummer fra Ringsted.

Flere af de beboere, som TV 2 Lorry møder rundt i Gørslev, fortæller, at de har stemt nej ved afstemningen. En af dem er Ole Jensen, som ved siden af sin pensionisttilværelse har et lille værksted.

- For det første har vi haft postnummeret 4100 Ringsted, siden vi havde Østervang (tidligere postnummer, red.), og det er efterhånden mange år. Så jeg synes ikke, vi skal lave de store ændringer.

- Hvis jeg skal lave om på det, så er det en større ændring. Ikke alene for mig, men for mange andre. For så skal alle leverandører, og alle dem man handler med, laves om, siger Ole Jensen. 

Resultat i Gørslev 2019

I år har 81,93 procent af beboerne i Gørslev stemt for Køge Kommune.

 

Den samlede stemmeprocent er steget til 61,48.

Fornyet håb i Gørslev 

Beboeren Leif Lørring har længe ønsket sig et postnummerskifte til Køge. For ham kom Ringsted-postnummeret nemlig til at spille en afgørende rolle, da han pludselig fik brug for hjælp.

- Mit eget eksempel er, at jeg blev puttet ind i en ambulance, og de ville køre mig til Slagelse Sygehus, samtidig med at mine lunger var ved at blive fyldt med vand. Og det krævede mig meget stor overtalelsesevne at få dem til at ringe til Køge og finde ud af, at jeg burde have været blevet sendt til Køge, selvom der er tretten kilometer til Køge og tre gange så langt til Slagelse, siger han.

Landsbyforeningens formand, Nanna Lund Steenstrup, håber nu med en større opbakning i ryggen, at man denne gang får lov til at skifte postnummer.

- Det mærkværdige ved, at vi er en del af Ringsteds postnummer, er, at vi hverken er enten eller. Der er dejligt i Ringsted, men vi hører bare ikke til i Ringsted, for vi er ikke en del af byen. Vi er ikke en del af de tilbud, de tilbyder, så på den måde hører vi ikke til, slutter Nanna Lund Steenstrup.

Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn, kæmper for at Gørslev skal have nyt postnummer.
Nanna Lund Steenstrup, formand for Landsbyforeningen Gørslev og Omegn, kæmper for at Gørslev skal have nyt postnummer.
Foto: TV 2 Kosmopol

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik