Flere udsættes for afpresning af it-kriminelle

Afpresning på nettet er et stigende problem, og en indbringende forretning for de kriminelle, lyder det fra politiet.

Der er ikke helle på nogen.

Afpresningen, hvor it-kriminelle tager billeder, filer og dokumenter som gidsler, rammer både privatpersoner, virksomheder og kommuner.

Med et enkelt klik på et uheldigt link filer på computeren være låst af en bagmand, der kræver en løsesum for at give filerne tilbage.

Både organisationer og myndigheder melder, at problemet med de såkaldte ransomware-angreb og andre typer digital afpresning er voksende.

 - Det kommer lidt i bølger. Men set over en årrække er det absolut et stigende problem, siger politikommissær Sonny Olesen fra Rigspolitiets Nationale Cyber Crime Center til Ritzau.

Det skyldes blandt andet, at bagmændene kan få store beløb ud af ofrene, vurderer han.

 - Det er en stor forretning. Samtidig bliver det lettere, fordi flere ting bliver digitaliseret. Så er det sværere at beskytte sig, siger han.

 Ifølge en undersøgelse fra Digitaliseringsstyrelsen blev syv procent af 851 adspurgte danskere i alderen 16 til 74 år sidste år ramt af de såkaldte ransomware-angreb.

Dansk Erhverv angrebet

Men afpresningen rammer ikke kun privatpersoner. Det rammer også virksomheder, kommuner og organisationer som Dansk Erhverv, der oplevede det i oktober sidste år.

Inden angrebet blev stoppet, nåede omkring 80.000 filer på organisationens netværk at blive låst med krav om en større løsesum til følge.

Dansk Erhverv slap dog uden at skulle betale løsesummen til de kriminelle, fortæller fagchef for it og digitalisering i Dansk Erhverv Janus Sandsgaard.

 - Alle kan blive ramt, men takket være en alarm, hurtig handling og en god sikkerhedskopi led vi ikke større skade, end at it-afdelingen fik sved på panden og en lang arbejdsdag. Det kunne være gået meget værre, siger han.

Helsingør Kommune udsat for afpresning

En af de kommuner, der har oplevet at angreb med ramsomware er Helsingør. i 2015 år fik kommunen låst tre af sine computere af russisk it-kriminel, der krævede 1,5 mio. kr. for at låse computerne op igen.

Den danske stat og herunder også kommunerne udbetaler ikke løsesummer. I stedet tog kommunen hurtigt kontakt til en it-leverandør, som blev sat på opgaven at åbne de låste computere igen, og få kommunens krypterede information gjort forståelig.

Også Fredensborg og Gribskov Kommuner har været udsat for lignende afpresningsforsøg med ransomware.

Centerchef for Digitalisering i Helsingør Kommune Pernille Madsen, fortalte sidste år om den afpresning, som kommunen var udsat for. De kunne blandt andet se, at det var en russisk hacker, som stod bag handlingen.

Husk sikkerhedskopier og betal aldrig

Netop sikkerhedskopier er vigtige, understreger Henrik Larsen, der er bestyrelsesmedlem i Rådet for Digital Sikkerhed og chef for Dkcert, der beskytter forsknings- og undervisningsnettet mod angreb.

 - Man skal sørge for at have en backup af sine vigtige filer. Det skal være en backup, der er offline, eksempelvis på en ekstern harddisk, der ikke sidder i computeren, siger han.

 Skulle man blive ramt af et angreb uden at have sikkerhedskopier er meldingen fra politiet dog helt klar: Betal aldrig løsesum til afpresserne.

  - Det er bare vand på deres mølle, og det motiverer dem til at fortsætte, hvis de får en gevinst ved det, siger Sonny Olesen.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik