Flere søger ind på erhvervsuddannelser - sådan ser det ud i din kommune

For tredje år i træk søger flere unge ind på en erhvervsuddannelse, viser nye tal fra Undervisningsministeriet. Forskellene er dog store fra kommune til kommune.

Det er blevet mere eftertragtet at tage en erhvervsuddannelse.

Det viser nye tal fra Undervisningsministeriet, der har opgjort andelen af unge, der søger ind på den erhvervsrettede uddannelse.

På landsplan er andelen af elever, der søger en erhvervsuddannelse er nu 20,1 procent, hvilket er en stigning på 0,7 procentpoint siden 2018. Det er tredje år i træk, at tallet er stigende.

Længere nede i artiklen kan du se, hvor høj - eller lav - andelen er i din kommune.

- Det er positivt, at vi for tredje år i træk ser en fremgang i søgningen til erhvervsuddannelserne. Men jeg havde gerne set, at fremgangen var endnu større, siger undervisningsminister Merete Riisager fra Liberal Alliance.

Region Hovedstaden er det området i landet, hvor færrest søger ind på en erhvervsuddannelse. Her søger 14,2 procent af eleverne fra 9. og 10. klasse de erhvervsrettede uddannelser, hvilket er næsten seks procent under landsgennemsnittet.

Samler man kommunerne i Region Sjælland ligger området over landsgennemsnittet med en andel på 22,3 procent.

Fortsat langt til målet

Ifølge erhvervsuddannelsesreformen, der blev indgået af et bredt flertal i Folketinget i 2014, skal 25 procent af en ungdomsårgang have en erhvervsuddannelse som førsteprioritet i 2020. I 2025 skal det være 30 procent.

Og ser man på tallene for de enkelte kommuner er tallene meget varierende. I nogle kommuner er det det op mod hver tredje, der søger en erhvervsuddannelse, mens tallet andre steder i samme region er mindre end fem procent.

Derfor opfordrer undervisningsministeren kommunerne med lav tilslutning til at søge inspiration hos dem med høj andel.

- Der er stadig store kommunale forskelle, så jeg vil igen opfordre kommuner til at søge inspiration hos andre kommuner, der forstår at introducere folkeskoleeleverne for erhvervsuddannelserne, siger undervisningsministeren.

Topscoreren i TV 2 Lorrys område er Stevns Kommune, hvor næsten hver tredje - 32,4 procent - af eleverne fra 9.- og 10. klasse søgte ind på en erhvervsuddannelse. I bunden af tabellen har Gentofte den laveste andel i hele landet med 3,9 procent.

I tabellen herunder kan du se, hvordan tallene ser ud i din kommune.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Uddannelse

Mandlige pædagoger

Forslag godkendt: Nu kan flere komme hurtigere gennem pædagoguddannelse

plejehjem.jpg

playLokker med højere løn: Kommune vil have flere ind på sosu-uddannelse

flodin1.jpg

playVirtuel undervisning saboteret med høj musik og porno

Cilla ellærling

playKvindelig elektrikerlærling med opråb: - Vi kan lige så meget, som mændene kan

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere