Flere københavnerne skal sortere affald​

En række nye tiltag skal sikre, at kommunen når sine miljømål.

Københavns Kommune har ambitiøse miljømål: Hovedstaden skal være fuldstændig CO2-neutral og førende inden for cirkulær økonomi: Det vil sige genanvendelse af affald, begge dele i 2025.

Mandag eftermiddag diskuterede Teknik- og miljøudvalget i København en ny femårig handleplan på området, den såkaldte Ressource- og Affaldsplan 2024.

Heri opstiller forvaltningen en række nye tiltag, som skal sikre, at kommunen når sine miljømål.

Mere affaldssortering både hjemme og ude

Tre af hovedpunkterne i den nye affaldsplan er sænke CO2-udledningen med 59.000 tons, tredoble mængden af genbrug samt at sikre, at 70 procent af københavnernes husholdningsaffald sorteres og genbruges.

I dag bliver cirka 45 procent af husholdningsaffaldet sorteret

- Man kan jo se, at københavnerne allerede tager godt imod sortering. Der bliver allerede sorteret mere, end vi havde sat mål for. Jeg er overbevist om, at når vi giver flere mulighed for at være med, så vil de tage godt imod det, siger teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.

Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.
Teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten.
Foto: TV 2 Kosmopol

For at nå op på de 70 procent skal der etableres affaldssortering til de københavnere, der i dag ikke har adgang til det. Det gælder for eksempel mange indbyggere i Indre By, hvor små eller ingen baggårde umuliggør en almindelig affaldsordning. Her skal der om nødvendigt graves ud til affaldsbeholdere under jorden, fortæller miljøborgmesteren.

I affaldsplanen foreslår teknik- og miljøforvaltningen, at sorteringen af affald bliver udbredt til offentlige gader og stræder. Som det er i dag, er det ikke muligt at sortere sit affald i byrummet.

Mette Annelie Rasmussen, medlem af teknik- og miljøudvalget for Radikale Venstre.
Mette Annelie Rasmussen, medlem af teknik- og miljøudvalget for Radikale Venstre.
Foto: TV 2 Kosmopol

- Nu er københavnerne blevet vant til at sortere derhjemme, og det er vi rigtig gode til alle sammen. Det tror vi også, vi kan overføre ude i byen, så københavnerne og turisterne sorterer deres affald, når de er i det offentlige rum, siger Mette Annelie Rasmussen, medlem af teknik- og miljøudvalget for Radikale Venstre.

Virksomheder halter bagud

Endelig lægger affaldsplanen op til, at byens erhvervsdrivende skal blive bedre til at sortere deres affald. I dag sendes over halvdelen af byens erhvervsaffald fra kontorer og butikker direkte til forbrænding. Men det tal skal ned, lyder ambitionen.

- Københavnerne er jo rigtig gode til at sortere. Hvis man kan udvide det, så også virksomhederne bliver lige så ambitiøse, og hvis vi kan sortere det affald, der bliver indsamlet rundtomkring i papirkurve på gaderne, så tror jeg, vi kan nå rigtig langt, siger Jakob Næsager, konservativt medlem af teknik- og miljøudvalget.

Jakob Næsager, konservativt medlem af teknik- og miljøudvalget.
Jakob Næsager, konservativt medlem af teknik- og miljøudvalget.
Foto: TV 2 Kosmopol

Også Mette Annelie Rasmussen peger på, at virksomhederne skal med ombord, hvis målene skal indfries.

- Målsætningen for 2024 er realistisk, men det kræver selvfølgelig, at vi få alle aktører i spil, både det private erhvervsliv og borgerne. Og så skal vi tænke på affald som en ressource i stedet for noget, vi bare brænder af, siger hun.

Ifølge Eurostat er danskerne dem, der producerer næstmest affald per indbygger, nemlig 777 kilo om året.

3 københavneres syn på affaldssortering

TV 2 Lorry spurgte tre forskellige københavnere på gaden, om de sorterer deres affald.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Karen Sangvin, musiker:

- Ja, Jeg synes, det er vigtigt. De ting, der kan genbruges, skal vi genbruge. Det giver meget god mening.

- Det starter med bevidstheden omkring det. At man lige går den der ekstra mil. Nogle gange er det jo bare lige at bruge ti sekunder mere på tingene. Men vi kan alle blive bedre til det. Det tror jeg også, jeg kan. Så det er i virkeligheden bare at gøre det.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Sten Allan Daniel Grundstrøm, socialpædagog:

- Jo mere vi sorterer det, jo bedre kan vi også passe på samfundet. Og på samme måde kan vi også sørge for, at der ikke kommer så meget ud i naturen.

 
 
Foto: TV 2 Kosmopol

Trine Daimi Kalliomäki, selvstændig:

- Ja, bare det at sortere plast fra. Det er jo en kæmpe miljøbelastning. Så det føles godt sortere det fra. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik