Flere københavnere vil klappe køer - og spise dem

Sundby Kogræsserforening ved Kalvebod Fælled oplever stigende interesse for dyrevelfærd. Københavnerne er nemlig vilde med de frie dyr.

17 brun-brogede kvier springer frem mod Flemming Sørensen, da han træder over indhegningen. I sine hænder har han to spande fyldt med ko-slik i form af valset havre. Få minutter senere er spandende tomme, men det er ligemeget for i morgen kommer en af i de i alt 100 medlemmer af foreningen forbi med en ekstra spand slik.

- Jeg tror der er en større interesse. Simpelthen.. Så der er flere der kommer på venteliste, siger Flemming Sørensen, der er formand i Sundby Kogræsserforening.

De seneste år er ventelisten for at få en andel af en kvie blevet længere og længere, men det er langt fra alle der kan få dyrevelfærd direkte ned i kummefryseren.

-  Vi har kun de 17 kvier vi har, så vi kan ikke tage flere medlemmer ind.

Som medlem har man pligt til at passe på dyrene fra de kommer på marken i slutningen april til de skal slagtes i uge 43. Medlemsskabet indebærer ture, hvor medlemmerne skal sikre, at dyrene trives og er sunde og raske.

- For os giver det en ekstra dimension. Vi kan se dem ud af vores stuenvindue og vi kan skabe en kontakt til dem og give dem koslik. De er søde og nysgerrige og det giver os en naturoplevelse at være sammen med dyrene på den måde, siger Henrik Vagn Christensen, som har været medlem af foreningen i to år. Efter at være faldet over et lille skilt ved indhegningen meldte han sig ind.

- Vi ved at dyrene har haft det godt og vi har været med til at passe dem, og derfor smager det også ekstra godt, siger Henrik Vagn Christensen.

Medlemmerne kan vælge mellem at få enten en halv, en kvart eller en ottende-del ko, når de skal slagtes til efteråret. Men der er kun 17 køer tilbage nu, da en af kvierne blev slagtet i går.

- Den havde en skade på øjet så enten skulle den opereres eller slagtes, og vi ville ikke  risikere at hun skulle opereres og eventuelt blive syg igen. Så hun blev sendt til slagteren i går bare en time efter at dyrelægen havde været her, siger Flemming Sørensen. 

For de uindviede kan det lyde en anelse resolut at tage livet af en ko på grund af en skade i øjet. Men det er for dyrets bedste, at slagte den med det samme. Den opfattelse af dyrevelfærd går ifølge formanden igen blandt medlemmerne.

- Dyrevelfærd er helt afgørende og noget af det allervigtigste i vores forening, siger formanden

De seneste år er der kommet endnu flere initiativer, der giver københavnere mulighed for at komme tættere på naturen, uden at sætte sig i en bil først.

Kvierne ligger ikke umiddelbart mærke til byens summen bag dem, men de har  også 27 hektar at boltre sig på.

 

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik