Flere københavnere får bøder, når de flytter

Siden en ændring i tidsfristen er antallet af bøder for at melde for sen flytning steget voldsomt i København.

En ny adresse i København kommer for en del borgeres vedkommende sammen med et girokort.

I 2016 måtte næsten 3.000 borgere, der flyttede adresse i eller til København, nemlig betale en bøde på 1.000 kroner, fordi de ikke havde meldt flytning inden for to uger, og det er en stigning på 138 procent i forhold til året før. Det skriver DR P4 København. 

Tendensen ser ud til at fortsætte i år, hvor omkring 2000 borgere allerede har inkasseret en bøde.

Det voldsomme hop i antallet af bøder er sket efter, at Københavns Kommune ændrede tidsfristen for, hvornår man senest skal melde sin flytning. Tidligere skulle man melde flytning senest 28 dage, efter man var flyttet. I dag har man 14 dage, efter man har skiftet adresse.

Men trods den store stigning i antallet af bøder mener kommunen, at den har reklameret nok for ændringen.

- Hvis man ændrer fartgrænsen på en motorvej, så vil det også tage bilisterne noget tid, før de opdager det. Vi har oplyst om det på vores hjemmeside, siger Trine Oliveri, der er chef for folkeregistret i København, til DR P4 København. 

Hun tilføjer, at hun regner med, at antallet af bøder vil falde over tid:

- Når noget bliver ændret, så vil tallet stige, men vi har en kraftig forventning om, at tallet vil regulere sig over tid, siger hun, der mener, at det er vigtigt, at det reglerne for adresseændring håndhæves.

- Det har jo af afgørende betydning for udbetaling af offentlige ydelser. Og det kan være stærkt generende for nogen, som flytter ind på en bopæl, hvor der er nogen, som ikke har fraflyttet sig, så får man måske ikke noget boligstøtte, siger hun.

Ikke alle sender bøder

Alle kommuner i Danmark har ligesom København muligheden for at opkræve en bøde, hvis man ikke overholder CPR-loven, men det er helt op til den enkelte kommune, om de vil sende bøder ud. Og det er langt fra alle kommuner i hovedstadsområdet, som mener, det er nødvendigt at sende bøder ud, hvis folk ikke registrer sig inden for tidsfristen.

En rundspørge, som DR P4 København har lavet, viser, at kun seks ud af 24 adspurgte kommuner udskriver bøder, hvis man melder sin adresseflytning for sent. 

En af de kommuner, der ikke udskriver bøder er Gladsaxe.

- Hvis man skulle have en bøde i Gladsaxe Kommune, så skulle det være i forbindelse med, at man groft, uagtsomt eller forsætligt havde undladt at melde flytning, siger teamleder i Gladsaxe Borgerservice, Linda Lasota, til DR P4 København.

Hun fremhæver, at der kan være flere grunde til, at adresseændringen har trukket ud.

- Det kan være, fordi man er midt i sommerferien, der har været noget sygdom, eller måske skal man lave flytningen for sin mor eller far, som skal have noget hjælp, og så går der lige nogle dage, siger hun.

Både Gladsaxe og Københavns Kommuner opfordrer dog borgerne til at få meldt flytning i tide. Og står man og skal flytte adresse enten til eller i København og er i tvivl om, hvordan man undgår en bøde, så er der hjælp at hente.

- Hvis man har nogle spørgsmål, er man meget velkommen til at kontakte os i Borgerservice via telefonen eller vores mail. Og ellers kan man gå ind på vores hjemmeside og læse om reglerne, siger Trine Oliveri.

Af de 24 adspurgte hovedstadskommuner meddeler Gribskov, Gentofte, Ballerup, Helsingør, Solrød og altså København, at de udskriver bøder, hvis man overskrider fristen for adresseændring. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik