Flere køber sommerhus i Sverige

Svenske fritidshuse er i høj kurs. I løbet af de seneste ti år er antallet cirka firdoblet, skriver Frederiksborg Amts Avis.      

Svensk skovidyl og fossende elve trækker i stigende grad danskere over sundet, når der skal investeres i sommerhus. Særligt i løbet af de seneste ti er det gået stærk, viser en opgørelse fra interesseorganisationen Danske Torpare.

Foreningen hjælper og rådgiver danskere med fritidshus i Sverige, og i løbet af de seneste ti år er medlemstallet firdoblet fra 2400 i 2000 til de nuværende cirka 10.500 medlemmer. Langt størstedelen af medlemmerne kommer fra Nordsjælland og resten af hovedstadsregionen.

- Mange har fået øjnene op for, hvor meget mere ejendom, natur og frihed, man får for pengene i Sverige, siger Lars Arent, der er sekretariatschef i Danske Torpare.

Foreningen følger udviklingen løbende, og ifølge sekretariatschefen viser de svenske statistikker, at der i 2010 var 11.509 danskere, der ejede sommerhus i Sverige. Danske Torpare tegner sig dermed for størstedelen af danskere, der køber hus i Sverige.

I 2006 blev der ifølge Realkreditrådet solgt 6822 sommerhuse i Danmark, hvilket sidste år var faldet til 4433. I samme periode er foreningens medlemstal steget markant og har trods krisen de seneste par år formået at holde et stabilt medlemstal. Udviklingen er derfor hjulpet på vej af både friværdi og en lav svensk kurs, men det helt afgørende er forskellen på sommerhusmarkederne.

- Sommerhuspriserne i Danmark har jo været meget opskruede, men den grundlæggende forskel er, hvor meget mere plads man får i Sverige, siger Lars Arent.

En af dem, der har taget springet over sundet, er 52-årige Niels Stærup fra Hørsholm. For ham og hans kone er den største drivkraft at komme væk fra hverdagsstressen og slappe af i stilheden.

- For os er det alfa og omega at køre af sted fredag eftermiddag og komme op til stilheden. Det er her, vi lader op til hverdagens strabadser. Her kan man tænke tanker og komme af med tanker. Det er et fristed, siger Niels Stærup om det sommerhus, familien købte i 2006.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik