Flere gadeplansmedarbejdere skal vinde over banderne

Københavns Kommune har afsat godt 11 millioner kroner til flere gadeplansmedarbejdere, der skal få fat i de unge før banderne gør det.

Mobile politistationer, visitationszoner, helikopterovervågning og fly lånt af hjemmeværnet. Københavns Politi har benyttet sig af flere forskellige tiltag for at komme problemerne til livs i den verserende bandekrig, og nu følger kommunen trop med endnu et nyt tiltag.

For at komme bandeproblemerne til livs skal der ifølge kommunen endnu flere mand på gaden for at få fat i de unge før banderne gør det.

quote Det handler om at være et synligt alternativ til de negative dagsordener, der er i gademiljøet. Det handler om, at vi er tilgængelige for dem, der er udsatte og i fare for at ryge ind i problemerne.

Jesper Blådal-Jensen, Centerleder, Forebyggelse og Rådgivning, Københavns Kommune

Men der er ikke tale om flere politibetjente, men derimod flere gadeplansmedarbejdere, som har vidt forskellig baggrund og forudsætninger for arbejdet med de unge.

Mere præcist har kommunen afsat 11,2 millioner kroner over de næste fire år til i alt fem nye gadeplansmedarbejdere - en forøgelse på 50 procent af de nuværende antal medarbejdere.

På det spritnye budget i Københavns Kommune for 2018 er pengene afsat til at ansætte de ekstra folk, der skal på gaden for at opsøge de unge, som er i risikozonen for at blive rekruteret til kriminalitet og bander.

- Det handler om at være et synligt alternativ til de negative dagsordener, der er i gademiljøet. Det handler om, at vi er tilgængelige for dem, der er udsatte og i fare for at ryge ind i problemerne, siger Jesper Blådal-Jensen, der er centerleder for Forebyggelse og Rådgivning i Københavns Kommune.

Holder øje med de rådne æbler

Men det er ikke alle, der mener, at flere penge til gadeplansmedarbejdere er den rigtige løsning.

quote Jeg har oplevet, at gadeplansmedarbejdere har givet de unge jobs på eksempelvis byggepladser, hvor de har fået 150 kroner i timen og så har medarbejderene selv taget 50 kroner af pengene.

Nedim Yasar, tidl., bandemedlem & nuværende radiovært, Radio24syv

- Jeg har oplevet, at gadeplansmedarbejdere har givet de unge jobs på eksempelvis byggepladser, hvor de har fået 150 kroner i timen og så har medarbejderene selv taget 50 kroner af pengene - som ovenikøbet var sort arbejde, da de unge var for unge til at være der, siger Nedim Yasar, der er tidligere bandemedlem og nuværende radiovært på Radio24syv. 

- Der findes rigtig gode medarbejdere, men man skal også holde øje med de rådne æbler i kurven, som ikke gavner de unge. 

Det lader de sig dog ikke skræmme af i Københavns Kommune, som holder fast i, at gadeplansmederbejdere er den bedste løsning til at få stoppet bandernes rekruttering af nye unge medlemmer.

- Vores tilgang er meget klar: Det er på ingen måde en fordel at være tidligere kriminel, hvis man skal ansættes. Vi går efter at få nogle gode forbilleder ind for de unge, siger centerchef Jesper Blådal-Jensen og tilføjer.

- Vi holder selvfølgelig døren åben for alle, men vurderer fra sag til sag om folk er egnede. Vi går efter det traditionelle med som god uddannelse osv., men især de personlige egenskaber, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik