Børn får bødehilsen med hjem: Især teenagere glemmer at tænke sig om

Rådet for Sikker Trafik opfordrer forældre til at snakke mere trafiksikkerhed med deres større børn. Oftest er det nemlig dem, der kommer til skade.

Politiet stod tidligt i morges klar med bødeblokken ved skoler i hele landet.

Det er nemlig uge 2, og politiet har i den forbindelse fokus på færdselssikkerheden på skolevejene, så de små kan nå sikkert i skole.

I København skrev politiet 41 bøder ved tre skoler. En del af bøderne skyldtes cyklister, der kørte over for rødt og ikke respekterede skolepatruljen, og så var der også flere billister, der kørte mod ensretning.

Men også skolebørnene får en bødehilsen med hjem, hvis de ikke har lygter på, eller har telefonen fremme, når de sidder på cyklen.

Teenagere tænker sig ikke om

Det er især teenagere, der kommer til skade i trafikken, og derfor opfordrer Rådet For Sikker Trafik forældre til at tale trafiksikkerhed med deres børn.

- Som forælder er man jo tilbøjelig til at passe rigtig godt de mindre børn. De ser sårbare ud, er små og har ikke lært trafikreglerne. Men når de bliver større, så spiller der nogle andre ting ind, siger Rosa Nissen, projektleder i Rådet for Sikker Trafik, til TV 2 Lorry.

Hun forklarer, at jo større børn bliver, des mere begynder de også at bevæge sig mere alene i trafikken.

- Og så er de også i puberteten, hvilket betyder, at deres hjerner er i udvikling, hvorfor de har travlt med alt mulig andet og måske ikke har fokus på trafikken, siger Rosa Nissen.

Rosa Nissen, projektleder hos Rådet for Sikker Trafik, giver her et par gode råd med på vejen.

Fornuftens stemme 

Forældre har ifølge en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik større indflydelse på 13-16-åriges holdninger til trafik, end vennerne har. Hver anden mellem 13 og 16 år svarer, at forældrene har en stor indflydelse, mens kun hver fjerde mener, at vennerne påvirker deres adfærd i trafikken.

- Derfor skal man som forælder være fornuftens stemme inde i sit barns hoved og fortælle dem, hvad de skal gøre derude, siger Rosa Nissen.

Risikoen for at blive dræbt eller komme alvorligt til skade i trafikken stiger, efterhånden som teenagerne bliver større - mere for drenge end for piger. Men der er en stigning for begge køn fra de er 12 år til de 16 år. Samlet kommer næsten fem gange så mange 16-årige alvorligt til skade eller bliver dræbt i trafikken som 12-årige.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik