Flere biblioteker får avancerede legerum

3D printere, laserskærere og andre avancerede redskaber bliver langsomt mere almindelige på landets biblioteker.

På Ballerup Bibliotek bliver fri fantasi oversat til virkelighed ved hjælp fra en 3D printer. 

Siden 2015 har biblioteket haft et makerspace i stueetagen, og der dukker stadig flere biblioteker op, som vil være en del af udviklingen.

quote Makerspace er et legerum. Det er et læringsrum, det er et skabelsesrum og det er et møderum, så det alle bibliotekets formål bliver opfyldt.

Ravinder Kaur-Pedersen, Bibliotekschef, Ballerup Bibliotek

- Makerspace er et legerum. Det er et læringsrum, det er et skabelsesrum og det er et møderum, så det alle bibliotekets formål bliver opfyldt, siger Ravinder Kaur-Pedersen, der er bibliotekschef på Ballerup Bibliotek.

14000 timers arbejde

Selvom bibliotek både kan tilbyde laserskærer, vinylprint, storformatsprintere og en cnc-fræser, så er det 3D printerne, som er særligt populære. De seks printere har tilsammen printer opgaver i mere end 14000 timer.

- Nogle gange kan det tage helt op til flere dage at printe et projekt ud afhængigt af, hvor kompliceret den er, og hvor massiv folk laver den, siger Mikael Brink Frederiksen der er digital formidler. 

Biblioteket oplever en stigende interesse for deres værksted, men med et gennemsnitligt besøgstal på 12-14 mennesker lever virkeligheden ikke helt op til bibliotekets forventninger. Derfor har de fra 2018 udvidet åbningstiderne.

quote Folkebiblioteket skal fremme oplysning, kultur og uddannelse. Makerspace er med til at fremme oplysning, uddannelse og fremme den digitale oplysning og digitale dannelse. Det er med til at klæde folk på i forhold til den digitale tidsalder, vi lever i.

Ravinder Kaur-Pedersen, Bibliotekschef, Ballerup Bibliotek

- Det er også for at få flere børnefamilier herind. Der er mange, som gerne vil - det har vi set i forbindelse med vores workshops og aktiviteter i vinter- eller sommerferie - men de kan have svært ved at finde tid i løbet af hverdagene, siger Mikael Brink Frederiksen.

En tendens

Da Ballerup bibliotek åbnede sit makerspace i 2015, var det kun København og Aarhus, der havde lignende tilbud. Men på knap to år har flere biblioteker fulgt trop.

I dag har knap 20 kommuner et eller flere biblioteker med makerspace-tilbud, og i TV 2 Lorrys sendeområde er syv kommuner lige nu en del af udvikling - med flere på vej.

- Det viste sig hurtigt at flere andre biblioteker var interesserede, og de har været på besøg for at få inspiration. Nu er det blevet sådan, at vi vidensdeler i forhold til erfaringer og opgaver, siger Ravinder Kaur-Pedersen.

I 2018 vil kulturminister Mette Bock give biblioteksloven et serviceeftersyn og samtidigt starte en ny diskussion om bibliotekernes tilbud.

I Ballerup mener Ravinder Kaur-Pedersen, at deres makerspace er et godt eksempel på, hvordan bibliotekerne sørger for at være tidssvarende.

-  Folkebiblioteket skal fremme oplysning, kultur og uddannelse. Makerspace er med til at fremme oplysning, uddannelse og fremme den digitale oplysning og digitale dannelse. Det er med til at klæde folk på i forhold til den digitale tidsalder, vi lever i, siger hun.

 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik