Flere anmelder socialbedrageri og sort arbejde

For tiden kører der tv-serier om, hvordan kommuner bekæmper sort arbejde og socialt bedrageri.

Helsingør Kommunes indsats på området kommer ikke på fjernsynsskærmen, men en dugfrisk årsrapport for afdelingen Helhedsorienteret Samarbejde, Hel-Sam, viser, at der er blevet stoppet sort arbejde, socialt bedrageri, skattefusk og lignende for over 12 millioner kroner i Helsingør sidste år.

Det skriver Helsingør Dagblad.

Afdelingen kan se, at der er sket en klar stigning i antallet af tips fra borgerne. I 2011 kom der 146 henvendelser, hvor borgere anmeldte naboen eller andre for eksempelvis socialt bedrageri eller sort arbejde. I løbet af 2012 kom der 217 anmeldelse fra borgerne.

Den stigning hænger direkte sammen med blandt andet mediernes artikler og programmer om socialt bedrageri, vurderer Hel-Sam.

- Vi kan specielt mærke en stigning i anmeldelser i de perioder, hvor der er fokus på socialt bedrageri i medierne, hedder det i årsrapporten. Siden 2008 har antallet af borger-tips om socialt bedrageri i Helsingør Kommune været stigende - fra 75 til nu 2017.

Hel-Sam har fokus på borgere, der uretmæssigt modtager ydelser fra det offentlige, og borgere, der ikke overholder deres forpligtelser efter gældende regler, forklares det i årsrapporten.

Snyderi med kontanthjælp er en af de største poster på Hel-Sams 'indtægtsside'.

Afdelingen har afsløret mange mennesker i at modtage uberettiget kontanthjælp og har dermed sparet kommunen for over 2,5 millioner kroner. Skat, pension og pensionstillæg er andre store elementer i Hel-Sam-regnskabet. Over fem millioner kroner er kommet i kassen på den måde.

Det er dog statskassen, som snupper den største del af de godt 12 millioner kroner. Staten tager to-tredjedel, men kommunen må nøjes med godt 4 millioner kroner.

Borgmester Johannes Hecht-Nielsen og resten af byrådet kan dog glæde sig over, at mange af millionerne er penge, som ikke bare bliver tjent en gang, men mange gange, fordi der er tale om uberettigede ydelser, som er stoppet fremadrettet.

I øvrigt fremgår det af Hel-Sam-rapporten, at netop de omtalte tv-programmer har medført en øget debat om den gældende lovgivning - en lovgivning, som afdelingen gerne så gjort mere klar.

I årsrapporten forklares det, at Hel-Sam "deltog i både landsdækkende og lokale aktioner, alle i Helsingør Kommune, i samarbejde med SKAT, hvor brancher som eksempelvis bagere, restaurationer og autoværksteder blev undersøgt på samme tidspunkter."

Der er også plads i rapporten til at fortælle, at Helsingørs arbejde for at stoppe socialt bedrageri udføres så godt, at andre kommer hertil for at få gode råd - Hel-Sam vil ?fortsat have fokus på at være på forkant med nye bedrageriformer og ændret praksis, der kan medføre nye smuthuller for socialt bedrageri.

Hel-Sam'ss evne til at være lidt på forkant og handle hurtigt på de nye "typer" af bedrageri fører jævnligt til, at vi bliver kontaktet af andre kommuner og myndigheder, som ønsker at få del i vores viden og arbejdsmetoder," forklares det.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik