Flåtvirus vil sprede sig i Nordsjælland

Den flåtbårne sygdom TBE, eller centraleuropæisk hjernebetændelse, er ved at etablere sig i Nordsjælland. Det mener René Bødker, epidemiolog på Veterinærinstituttet på DTU, som siden en skovarbejder blev smittet med TBE i Tokkerup Hegn ved Allerød i juli 2009 har ledt efter TBE-virus i flåter på Sjælland, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Flåterne indsamles fra døde rådyr og testes for virus. Der er dog endnu ingen klokkeklare resultater.
- Testen giver et bud på, om det har spredt sig. Det kan tage et stykke tid, før vi ved det med sikkerhed. Men det har sikkert bredt sig - eller er ved at gøre det, siger René Bødker.

TBE har i mange år været udbredt på Bornholm. I Stockholm er sygdommen meget udbredt og der har været dødsfald. TBE er senest også fundet på den svenske vestkyst. Lige nu undersøger norske forskere en mistanke om TBE omkring Olsofjorden.

- Der er 10-12 tilfælde af TBE hos mennesker om året omkring Olsofjorden. Der er ikke fundet et klart bevis på, at smitten stammer fra flåter. Men det er kun et spørgsmål om at få undersøgt det nok. Og når vi så finder to tilfælde på Sjælland begynder det at ligne et mønster, siger René Bødker.