Fixerum har rykket stoffer væk fra gaden

Ny undersøgelse viser, at et flertal af beboerne på Vesterbro er glade for bydelens fixerum, men de beboere, der bor tættest på, oplever råb og skrig.

Brugte kanyler på legepladserne, og misbrugere, der forsøger at indtage stoffer i trappeopgange, er blevet et langt sjældnere syn på Vesterbro i København, efter at bydelen fik to stofindtagelsesrum i 2012 og 2016. 

I det hele taget er beboerne på Vesterbro mindre generede af bydelens stofmisbrugere end tidligere, og 6 ud af 10 borgere er enten positive eller meget positive over for de såkaldte fixerum.

Det er konklusionen i en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse, der for første gang har set på, hvordan det er at være nabo til et tilbud, hvor misbrugere under overvågning af sundhedspersonale kan indtage stoffer som kokain og heroin.

Det skriver Kristlig Dagblad.

Efter årelang politisk debat trådte i 2012 en lovændring i kraft, der gjorde det muligt at indtage stoffer i særlige stofindtagelsesrum. 

På Vesterbro er der oprettet to fixerum. Skyen blev oprettet af Mændenes Hjem i 2012, mens Københavns Kommune oprettede fixerummet H17 i 2016. Derudover er der etableret stofindtagelsesrum i Odense, Aarhus og Vejle. 

Ifølge den seneste opgørelse fra Sundheds- og Ældreministeriet var der ved udgangen af 2016 registreret 9.425 brugere af stofindtagelsesrummene, hvoraf 90 procent var registreret i København. 

Uro omkring stofindtagelsesrum

Lektor Esben Houborg fra Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet står bag den nye undersøgelse, som bygger på 30 interviews og et spørgeskema til 600 beboere på indre Vesterbro.

Han forklarer, at mens 60 procent er glade for bydelens to stofindtagelsesrum, så har lidt over hver 10. en negativ holdning til rummene. 

 - Beboerne bliver ikke konfronteret med stofindtaget på gaden på samme måde som tidligere. Men samtidig viser undersøgelsen, at der i områderne rundt om stofindtagelsesrummene er uro og problemer med affald. Derfor er de nærmeste beboere generet og i nogle tilfælde også negative over for tiltaget, siger Esben Houborg til Kristeligt Dagblad. 

Formanden for Vesterbro Lokaludvalg, Thomas Egholm, mener, at de to stofindtagelsesrum på Vesterbro er et fremskridt, fordi færre indtager deres stoffer på gaden. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik