Jubel over udsigt til fri fiskeri i havn: "Vi har længe været frustrerede"

Lysfiskerne er et skridt tættere på at kunne fiske i Københavns Inderhavn. Men er der plads til både fiskere, badende og roere i havnen, uden at nogen kommer til skade?

Lystfiskere i København bliver forvist til de yderste ender af Københavns Havn, hvis de vil hive en torsk i land.

I dag er det nemlig ikke tilladt at fiske i Inderhavnen i København, men kun ved Sydhavnen, Nordhavn og omkring Refshaleøen.

quote Det er forfærdeligt og stå der og vide, at vi har rent vand med masser af fisk i, som vi ikke må bruge. 

Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund

Men det er der sandsynlighed for, at der nu laves om på. Et flertal i Kultur- og Fritidsudvalget har stemt for et forslag om at rette henvendelse til By & Havn for at udvide tilladelsen til lystfiskeri i havnen. Og By & Havn fortæller til TV 2 Lorry, at man er åben overfor at udvide fiskerizonerne i havnen.

Hos Danmarks Sportsfiskerforbund er man ellevild over nyheden:

Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, har længe ment, at der burde kunne fiskes i Københavns Inderhavn.
Kaare Manniche Ebert, fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund, har længe ment, at der burde kunne fiskes i Københavns Inderhavn.
Foto: Danmarks Sportsfiskerforbund

- Det er forfærdeligt at stå der og vide, at vi har rent vand med masser af fisk i, som vi ikke må bruge. Vi kender også til eksempler på fiskere, der har brudt reglerne, for at vise, at man sagtens kan fiske i havnen. Vi bakker ikke op om selvtægt, men vi har længe været frustrerede over, at der har været lukket uden en gyldig grund i vores øjne, siger Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund. 

- Derfor er det fantastisk, hvis københavnerne kan komme ud og nyde den rekreative ressource, der ligger lige uden for deres dør, fange deres egen mad og nyde fællesskabet på molerne, siger han.

Lukket indtil nu på grund af sikkerhed

HER ER FISKERI  I HAVNEN TILLADT:

  • Fiskeri med stang er tilladt i de områder, der vises på dette kort eller i bunden af artiklen.
  • Man skal dog have et gyldigt fisketegn for at fiske i Københavns Havn.
  • Derudover skal man være opmærksom på, om man fisker ved private bolværk, bådebroer eller andre anlæg. Så skal man have tilladelse fra ejeren til at opholde sig på stedet. De fleste sejlklubber og bådebroeejere tillader ikke fiskeri fra deres anlæg.
     
Kilde: By & Havn

Det er By & Havn, der regulerer havnen, der hidtil har besluttet at opretholde et fiskeri-forbud i havnen.

 - Der er en del mere trafik i Inderhavnen end i Sydhavnen og Nordhavn i form af både kajakker og turbåde. De skal ikke lige pludselig fanges af en fiskekrog, siger Rikke Faaborg Jarmer, der er chef for bæredygtighed og byliv i By & Havn.

TV 2 Lorry har spurgt Danske Studenters Roklub, om de mener, at det er et problem med flere fiskere i Inderhavnen:

- Alle skal kunne bruge havnen, men når der går en line ud, så er det ikke sikkert, at vi kan se den. Det gør, at der kan komme noget karambolage. På Svanemøllen står der fiskere, og der kommer vi nogle gange i fight, fordi deres liner er langt ude, og så kan en åre tage fat i linen. Så der sker uheld, men det er ikke noget, hvor der sker personskade. Rent sikkerhedsmæssigt er det ikke så stort et problem, hvis fiskerne ser, at der er en båd og hiver linen ind, siger formand Kasper Haagensen.

Kaare Manniche Ebert er sikker på, at det kan løses ved at alle parter tager hensyn:

- Det er åbenlyst, at en lystfisker ikke skal kaste ud midt mellem kajakkerne, ligesom det er åbenlyst, at kajakker ikke skal sejle hen mod en gruppe lystfiskere med liner ude. Jeg er sikker på, at det sagtens kan løses med god information og krav om at opføre sig ordentligt, siger han.

DET KAN MAN FANGE I HAVNEN:

  • Du kan hive både havørred, torsk, hornfisk og ulk op af Københavns Havn og spise dem bagefter.
  • Men selvom vandet i havnen er så rent, at man kan bade i det, ligger der sedimenter med koncentrationer af kviksølv på bunden. Derfor skal man ikke spise bundfisk fanget i havnen, da de indeholder for meget kviksølv.

Kilde: By & Havn

Mere fiskeri - og måske flere badende

Ønskerne om at bruge Københavns Havn er mange - og måske modsatrettede.

Torsdag vedtog et flertal i Københavns Borgerrepræsentation at gå videre med et forslag om at gøre det tilladt at bade i Inderhaven i et bælte på fem meter fra kysten - og ikke kun ved de nuværende badezoner.

Kaare Manniche Ebert kan godt se, at mange badende og fiskekroge ikke er en god idé på samme tid - men det er der råd for, mener han: 

- Vi kan godt se, at der kan være nogle konflikter, hvor det ikke kan lade sig gøre at kombinere badning og fiskeri. Men det meste baderi finder sted i juli og august, men det er ikke højsæson for fiskere. Vi vil hellere fiske, når vandet er mellem 8 og 14 grader, siger han.

By & Havn har også nævnt muligheden for at åbne op for fiskeri i en bestemt sæson: 

I 2016 kunne lystfiskere for første gang i mere end 30 år fiske i Københavns Havn. Her havde de fået tilladelse til at fange deres nytårstorsk den 30. december.

- Vi vil gerne se på muligheden for at udvide zonen, hvor man må fiske. Vi kan også se på at lave flere lejlighedstilladelser, som vi for eksempel har gjort omkring nytår, hvor vi gav tilladelse til at fange nytårstorsk i Inderhavnen. Når der er allermest tryk på trafikken i juli måned, er det nok ikke så godt i forhold til sikkerheden. Men vi har 12 måneder på et år - og vi vil gerne have at havnen kan bruges hele året og ikke kun om sommeren, Rikke Faaborg Jarmer. 

- Vi har fokus på det sikkerhedsmæssige, men vores omdrejningspunkt er også, at Københavns Havn skal være for alle, siger hun.

By & Havn er er lige nu i gang med at udvikle en ny strategi for havnen, og her tager man alle interessenter, som for eksempel fiskere, sejlere, idrætsliv osv, med for at finde den bedste løsning.

Det er ikke mere end tre år siden, at man udvidede området for fiskeri markant. Her åbnede man op for fiskeri helt ned til Bryggebroen i Sydhavnen, og man tillod fiskeri omkring Refshaleøen og Nordhavnen.

Se forskellen her:

 
 
Foto: By og Havn

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik