Fisker blev indlagt: Frygt for dødsensfarlig bifangst

Myndighederne blev først orienteret flere dage efter den uhyggelig hændelse - havn afspærret i aftes.

Eksperter fra blandt andet Beredsksabstyrelsen skal i dag undersøge en fiskekutter i Gileleje efter at det er kommet frem, at skipperen muligvis fik en yderst ubehagelig og farlig bifangst i nettet, da han fiskede ved Bornholm.

Da han fik garnet ind opdagede han, at noget havde revet hul i nettet. På vejen tilbage mod Gilleleje Havn begyndte han at blive dårlig.

Nu frygter man, at fiskeren har haft en sennepsgas-bombe fra 2. Verdenskrig i sit garn.

- Det er lidt mærkeligt, for det var den 23. juni, fiskeren blev dårlig på vejen hjem, og vi har så først hørt om det nu, siger Ole Hestbæk, der er vagtchef hos Nordsjællands Politi.

Da politiet hørte om sagen, blev havnen i Gilleleje afspærret, men den uheldige fisker er ifølge vagtschefen blevet udskrevet fra sygehuset. Nu skal båden undersøges grundigt i jagten på spor af giftgassen, der blev anvendt under 2. Verdenskrig.

- Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor vi hører om det så sent. Måske sker det først, da sygehuset bliver opmærksom på mandens symptomer, siger Ole Hestbæk.

 

Sennepsgas - fortidens livsfarlige efterladenskab

Efter 2. Verdenskrig dumpede man et stort antal sennepsgasbomber i Østersøen - særligt omkring Bornholm, og i Storebælt og Kattegat. Bomberne blev fundet hos det tyske militær efter overgivelsen.

Sennepsgas er en såkaldt blistergas, som ved berøring forårsager voldsomme forbrændinger, celledød og kan ende i cancer. Gassen er i stand til at trænge igennem tøj.

Særligt for fiskere ved Bornholm har de gamle granater været et problem, fordi de har fået dem i deres trawl, og derefter risikerer at få de skrøbelige, rustne metalbeholdere ombord.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik