Fisken må ikke være helt frisk

Ifølge ejerne af fiskeforretningen Den Friske Fisk ved Vejby Strand må de ikke sælge deres fisk, fordi de er for friske, skriver Frederiksborg Amts Avis.

Hvor frisk må frisk fisk være? Sætningen er ligeså knudret som
spørgsmålet. Og for folkene bag fiskeforretning Den Friske Fisk
ved Vejby Strand er problematikken noget, som i øjeblikket
fylder meget i deres hoveder.
Ejerne af Den Friske Fisk mener nemlig, at de ikke må sælge
deres friske fik for fødevaremyndighederne, fordi de er for
friske.
EU's fødevareregler siger, at fisk skal nedkøles til minimum
to grader, før de sælges. Men i Den Friske Fisk er de gællede
væsener »så ferske, de spræller på disken«, som der står skrevet
på stedets hjemmeside. Hver morgen handler butikken fisk på
Gillelejes fiskeauktion, hvor kutterne har losset dagens fangst
i land. Frisk fra sommerhavet er fiskene ifølge forretningen
ofte mange grader over de tilladte to.
Det gør det derfor umuligt at nå at nedkøle fiskene til den
tilladte temperatur, før kunderne kan købe dem i butikken, mener
bestyrer af Den Friske Fisks ejere, Hans-Henrik Plambeck.
- Vi skærer eksportøren væk og sælger direkte fra kutterne.
Men hvis vi ikke må det, så ryger konceptet i frisk fisk jo.
Men fisk, som sælges over to grader, må ifølge
fødevaremyndighederne slet ikke sælges på havnen i første
omgang. Det er nemlig farligt, da varmen kan fordærve maden.
- Udgangspunktet er, at man ikke må modtage varer, som ikke er
tæt ved frysepunktet, siger souschef i Fødevareregion Øst, Janus
Lodahl.