01:04

Video: TV 2 Lorry

Fiskehandler om jydernes mareridt: Et hit i København

Stillehavsøsters truer økosystemet i Limfjorden, men både københavnere og kinesere elsker dem, påpeger fiskehandler.

De er kommet fra syd og begyndte for mere end ti år siden at danne banker i mundingen af Limfjorden.

De lægger sig ved strandene, så badegæster må tage sko på for ikke at skære sig i fødderne, og så kvæler de muligvis snart de danske øvrige muslinger i området. 

Stillehavsøsteren 'Black Rock Oister' er forhadt af både myndigheder, forskere og borgere i Nordjylland, men københavnerne elsker dem. 

Det kan fiskehandler Tommy Lund skrive under på, for han står hver dag i Torvehallerne ved Nørreport i Indre By, hvor han langer dem over disken til sultne kunder. 

- De er fede og cremede, og de tørrer ikke ud i munden. Det gør dem behagelige at spise, for de er kødfulde og ikke bare en slimet snotklat, siger han til TV 2 Lorry. 

Til venstre ses den skarpe og invasive Stillehavsøster, som danner banker i vandet. Den er cirka tre år gammel, men allerede stor. Til højre ses den glatte Limfjordsøster, der normalt lægger sig løst på havbunden. Tommy Lund fortæller, at den sagtens kan være syv år gammel, før den opnår denne størrelse. Foto: TV 2 Lorry

Spis problemet

Fiskehandleren undrer sig over, at vi først nu er begyndt at spise af de ubudne gæster. 

Han samarbejder med både Jeka Fish i Lemvig og Venø Seafood på Venø, som har slået sig op på at sælge Limfjordsøsters, men nu modtager han også Stillehavsøsters, hvilket er en ganske glimrende forretning. 

Læs også Københavner-burger kåret som en af verdens bedste: "Det er sindssygt"

Han påpeger, at det også er smart at sælge den invasive art, da der er strenge kvoter på danske østers.

- Det er først nu, vi har opdaget, at Stillehavsøsters smager godt. Førhen har vi kun set på dem som et irriterende problem, og det er jo lidt skørt, siger Tommy Lund til TV 2 Lorry. 

- Jeg synes, man skal spise sig ud af problemet. Det heldige er jo, at de her østers smager helt fantastisk. De er fuldt målbare med de bedste familieejede østers-dambrug i Frankrig, som er kendt for at have en meget fed bælg, siger han. 

Kæmpe interesse i Kina

Noget kan også tyde på, at udlandet gerne vil hjælpe til med at indtage den agressive Black Rock Oister. 

Et opslag fra den danske ambassade på det kinesiske medie Weibo er blevet læst mere end 8,5 millioner gange af interessede kinesere. 

Mange kinesere har svaret på det danske opslag, der forklarer, at østers truer de danske kyster. Flere foreslår, at de gerne vil spise problemet. Nogle har endda spurgt om gratis ture til Danmark eller et østers-rejsevisa, skriver BBC.

Det har man også opdaget på BBC, som sendte en journalist forbi fiskehandleren for at høre mere om den danske delikatesse.

- Der er et stort eksportpotentiale i de her østers, som vi kan udnytte. Jeg ved, at man også hos Venø Seafood har fået flere henvendelser fra Kina, der er interesseret, siger Torben Lund til TV 2 Lorry.

Læs også Kok giver opsang til forældre: Børn må ikke bestemme menuen

Han fortæller, at man i Hong Kong kan tage op mod 100 kroner for en dansk østers, mens han sælger dem for 45 kroner stykket i den danske hovedstad.