Fire dramaer, der overraskede på valgnatten: “Jeg skal lige samle kæben op”

I 11 kommuner er magten skiftet efter kommunalvalget tirsdag. Særligt i fire tilfælde kom skiftet som en gedigen forbavselse.

Der blev gnedet øjne, arme blev nevet i arme og vantro blikke mødte hinanden i særligt tre kommuner i hovedstadskommuner i de sene nattetimer og tidlige morgentimer efter kommunalvalget.

Magten skiftede fra et parti til et andet i 12 kommuner, men i særligt fire kommuner kan borgerne højest overraskende se frem til at få en ny borgmester. Det drejer sig om kommunerne Rudersdal, Solrød, Hvidovre og Albertslund.

Hvidovre

Klokken var 00.45, da SF’eren Anders Wolf Andresen førte en flok tydeligt eksalterede politikere frem mod mikrofonen fra TV 2 Lorrys reporter på Hvidovre Rådhus.

Her kunne han med et kejtet og let flakkende blik slå fast, at han selv var blevet borgmester.

SF’eren havde selv fået et kanonvalg og var gået frem til fire mandater. Ved hans side stod De Konservatives Søren Friis Trebbien - også med fire mandater - og Venstre, Enhedslisten og Hvidovrelisten med hver ét. Sammen kunne de mønstre 11 mandater - og det var lige præcis nok til at samle flertal uden om den siddende borgmester Helle Adelborg.

Dermed er næsten 100 år med socialdemokratisk styre i vestegnskommunen nu brudt. Partiet har haft magten siden 1925.

I TV 2 Lorrys valgstudie natten til onsdag kunne politisk kommentator Noa Redington næsten ikke tro sine egne øjne, efter at han havde set forligspartierne præsentere deres konstitueringsaftale.

- Det er en meget stor overraskelse, at SF tager borgmesterposten på baggrund af tre mandater. Jeg skal lige samle kæben op, sagde Noa Redington.

TV 2 Lorrys politiske kommentator under kommunalvalget og tidligere fagborgmester i Københavns Kommune for Venstre, Pia Allerslev, er dog ikke helt klar til at afskrive Helle Adelborg og Socialdemokratiet.

quote Jeg skal lige samle kæben op

Noa Redington

- Det en overraskelse. Særligt at SF snigløber en siddende socialdemokratisk borgmester.

- Det er virkelig breaking, hvis borgmesterkæden går fra S til SF. Jeg tror ikke, at vi har hørt det sidste til Hvidovre, for jeg tror ikke, at de (socialdemokraterne, red.) vil lade kommunen gå fra sig.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Rudersdal

Tre kvarter senere - omkring 01.30 - landede en ny og overraskende borgmester-nyhed. 

Denne gang i Rudersdal Kommune. Tidligere på aftenen var valgresultatet tikket ind, og her stod det klart, at De Konservative var stormet frem til nu at sidde på en tredjedel af stemmerne.

Men hvem kunne forudse, at partiet og den helt nye spidskandidat, Ann Sofie Orth, ville veksle fremgangen til en borgmesterpost i en Venstre-bastion som Rudersdal? Kommunen, hvor partiet Venstre har deres landspolitiske hovedkontor - og hvor en Venstre-borgmester har siddet på magten - ofte med radikal og socialdemokratisk støtte - siden 2007.

Det var ikke desto mindre Ann Sofie Orth, der - noget overvældet - kunne fortælle til TV 2 Lorry, at hun nu kunne indtage borgmesterkontoret med støtte fra SF, Lokallisten og Radikale.

Pia Allerslev, kunne dog op til valget ane sprækker i Venstres panser.

- Der har været ballade deroppe, og Venstre var lidt metaltrætte. Man kan altid sige, at når et borgerligt parti går sammen med SF og en lokalliste, så er der noget lidt overraskende i det. Men Venstre gik tilbage og De Konservative frem, så de har signaleret, at de kunne mere, end Venstre har kunnet de sidste par år med Jens Ive, siger Pia Allerslev.

Artiklen fortsætter efter videoen...

Solrød

Klokken lidt i fire var politikerne i Solrød Kommune klar til at præsentere en konstitueringsaftale.

Solrød-borgere ville måske forvente, at det ville være den siddende Venstre-borgmester, Niels Hörup, der ville blive genvalgt. Men det var i stedet Jonas Ring Madsen fra Socialdemokratiet, der stod forrest blandt aftalepartierne.

Med i aftalen var også Liberal Alliance, VoresSolrød, HavdrupListen og Dansk Folkeparti.

Selvom Socialdemokratiet gik frem til fire mandater, blev de det eneste parti fra rød blok i byrådet - alligevel formåede de at gøre en ende på et 15 år langt styre under Venstre og Niels Hörup (V).

Inden da havde De Konservative haft borgmesterposten i 15 minutter. Det kan du læse mere om her.

Pia Allerslev ligger i sin analyse af det overraskende udfald også vægt på den særprægede aftale med K i centrum.

- Det bliver et uskønt forløb. Uanset hvor den ender, sætter det nogle dybe skår i det, der ellers har fungeret tidligere. Det bliver bare endnu værre.

quote Når man laver de her svinestreger, så bliver det ikke bare glemt.

Pia Allerslev

- Når man laver de her svinestreger, så bliver det ikke bare glemt. Man kan ikke bare undskylde sig ud af det. Det får en betydning - også for, hvordan folk kommer til at arbejde sammen på et senere tidspunkt.

- Jeg kan forestille mig, at aftalen ikke holder. Jeg vil derfor vurdere, at vi ikke nødvendigvis har hørt det sidste fra Solrød, siger Pia Allerslev.

Albertslund

Vi skal helt hen til onsdag aften for at finde den sidste helt store overraskelse. Og hvilken en!

Konstitueringen i Albertslund Kommune blev bare ved og ved med at trække ud, og lidt efter klokken 21.00 onsdag kunne TV 2 Lorry så erfare, at den mangeårige borgmester, Steen Christiansen (S), måtte vige pladsen for Vivi Nør Jacobsen og SF.

Der var et klart rødt flertal efter valget, hvor Socialdemokratiet gik tilbage til syv mandater og SF gik frem til fire.

Men to timer og 17 minutter senere indløb så en kontramelding. I en pressemeddelelse kunne Steen Christiansen afsløre, at han havde tilbageerobret pladsen som borgmester. 

_