Filmfestival indtager København: Her er 5 film, du skal opleve

200 nye dokumentarfilm med tilhørende debatter, koncerter og VR-installationer er skudt i gang. Her er programchefens anbefalinger.

Er du også i vildrede over, hvilke af de 200 dokumentarfilm du skal tage ind og se i anledningen af CPH:DOX? Så frygt ej.

TV 2 Lorry har allieret sig med programchefen for CPH:DOX, Niklas Engstrøm, som her vil fremhæve de fem dokumentarfilm, man skal prioritere, når CPH:DOX mellem den 20. og 31. marts 2019 smider den ene fascinerende dokumentarfilm efter den anden på lærredet.

Se det fulde program for CPH:DOX her.

Fakta om CPH:DOX

CPH:DOX, Copenhagen International Documentary Film Festival, er en af verdens største filmfestivaler, hvor 200 nye dokumentarfilm hvert år fremvises rundt omkring i København.

 

Festivalen har eksisteret siden 2003, og blev grundlagt af festivalens nuværende direktør, Tine Fischer. Omkring 100 dokumentarinstruktører gæster hvert år festivalen sammen med et hav af andre personligheder.

 

Særligt for CPH:DOX arrangeres også omkring 150 forskellige typer begivenheder, der skal forlænge filmene. Det kan eksempelvis være debatter, konferencer, kunstværker, VR-installationer, fester osv.

Dokumentaren om global boligspekulation

I dokumentarfilmen ”Push” dykker Leilani Farha, der er FN’s særlige udsendte på boligområdet, ned i den globale boligkrise. I filmen følger man hende på rejser til byer, hvor boligpriserne er eksploderet, mens lønningerne er forblevet de samme. Mange folk har ikke længere råd til boliger i byerne, alt imens store bygninger står som tomme investeringsobjekter. Leilani Farha undersøger i dokumentaren boligkrisens omfang og årsager, og det er overraskende, hvad hun finder.

Ifølge programchefen, Niklas Engstrøm er Push en fantastisk vigtig film, der er meget aktuel for København, og derfor skal den stå i toppen af din liste.  

- Blackstone kapitalfond er et godt eksempel på, hvorfor den her film er relevant for København. Vi har i anledningen af den første visning inviteret Leilani Farha, sociolog Saskia Sassen og instruktøren Fredrik Gertten, der vil komme med deres perspektiver inden filmen. Den her film er en af de væsentligste i forhold til vores samfund, og det er en film, der kan komme til at sætte dagsordenen op til et kommende valg, siger Niklas Engstrøm.

Push vises:

Den 23. marts kl. 18.00 i Bremen Teater

Den 25. marts kl. 19.00 i Grand Teatret

Den 27. marts kl. 17.00 i Palads

Den 31. marts kl. 20.00 i Empire

Dokumentaren om Danmarks første kvindelige imam

I dokumentarfilmen ”Reformisten” prøver Sherin Khankan at grundlægge en af Europas første moskeer ledet af kvindelige imamer, midt i København. Gennem tre år følges kampen for tolerance og for muslimske kvinders rettigheder. Sherin Khankans arbejde er en konstant forhandling mellem synspunkter. Hun bevæger sig nemlig på en mellemvej mellem samfundets stigende islamofobi og konservative kræfter i det religiøse miljø.

Her ses et billede fra dokumentarfilmen.
Her ses et billede fra dokumentarfilmen.
Foto: CPH:DOX

Programchefen i CPH:DOX mener, at denne film vil være med til at sætte dagsordenen, og dens dybt kontroversielle tema gør det til en meget seværdig film.

- Det er en meget fin film, der viser, hvor svært det er at skabe en islamisk feminisme, men også hvor fantastisk sejt et arbejde, Sherin Khankan udfører. Filmen er væsentlig, fordi den rammer lige ned i en af de store samtaleemner i dagens Danmark, og den formår at sige: Der er faktisk en mellemvej og nogle forsøger at gå den mellemvej. I filmen ser vi nogle kæmpe for, at kvinderne også skal komme til orde, kvinder skal kunne blive imamer, og kvinder skal kunne gifte sig med mænd, der ikke er muslimske, forklarer Niklas Engstrøm.

Reformisten vises:

Den 21. marts kl. 17.30 i Empire

Den 23. marts kl. 12.00 i Bremen Teater

Den 27. marts kl. 14.30 i Cinemateket

Den 29. marts kl. 17.00 i Grand Teatret

Den 31. marts kl. 16.30 i Valby Kino

Dokumentaren om algoritmer og menneskelige følelser

I dokumentarfilmen ” Hi, AI” sættes der spørgsmålstegn ved robotternes plads i menneskers liv. I dokumentaren møder man mennesker, der hver har fundet lykke ved at være sammen med en robot. Denne dokumentar byder de humanoide robotter velkommen, men ikke helt ukritisk. Alligevel er filmen opbygget således, at seeren må drage sine egne konklusioner.

Niklas Engstrøm anbefaler den her film, fordi den viser en ny virkelighed, som mange mennesker stadig opfatter som science fiction.

- Det er den bedste film, jeg har set på området, fordi den formår at vende ens empati. Som seer må man nemlig forholde sig til store følelsesmæssige udfordringer som ensomhed, og hvordan kunstig intelligens kan være med til at afhjælpe det. Man kan identificere sig med de menneskelige problemer, der præsenteres. Og man begynder at tænke: Hvad gør jeg den dag, at jeg har brug for at have en robot ved mig, fordi jeg ikke har andre. Det er både en sjov film og en film, der sætter tankerne i gang, siger programchefen.

Hi, AI vises:

Den 26. marts kl. 21.30 i Charlottenborg

Den 28. marts kl. 20.00 i Empire

Den 30. marts kl. 16.30 i Aveny-T

Dokumentaren om trillingerne der fandt hinanden

I dokumentarfilmen ”Three Identical Strangers” fortælles den utrolige historie om trillingerne, der blev adskilt efter fødslen, og som helt tilfældigt mødes igen. De tre enæggede trillinger David, Robert og Eddy bortadopteres efter fødslen til hver deres familie. 19 år senere møder de hinanden tilfældigt, fuldstændig uvidende om hinandens eksistens. Dokumentaren tager dog en voldsom drejning, da drengenes historie bliver gransket, og et stort detektivarbejde går i gang.

Her ses trillinger, som pludselig fandt hinanden efter 19 års adskillelse.
Her ses trillinger, som pludselig fandt hinanden efter 19 års adskillelse.
Foto: CPH:DOX

Filmen er ifølge Niklas Engstrøm det helt store hit i år. Selv for dem, som aldrig før har set en dokumentarfilm.

- Det er en fuldstændig fantastisk historie om tre mænd i 1980’erne, der finder ud af, at de er trillinger. Filmen folder sig ud og tager en vanvittig drejning. Det her er en historie, man ikke kunne have fundet på. Den viser, hvad virkeligheden kan byde på af fantastiske historier, som fiktion ikke kan leve op til. Filmen får virkelig en til at tænke, for den stiller også mange videnskabsetiske spørgsmål, siger programchefen.

Three Identical Strangers vises:

Den 21. marts kl. 17.15 i Empire

Den 23. marts kl. 15.00 i Bremen Teater

Den 30. marts kl. 19.00 i Grand Teatret

Dokumentaren om et historisk og ikonisk moment

I dokumentarfilmen ”Watergate” kan seerne opleve Watergate-skandalen om igen gennem rekonstruktioner med skuespillere. Nye båndoptagelser fra Nixon og hans kumpaner giver endnu flere detaljer, og skuespillernes replikker passer 1 til 1 med det, der siges i båndoptagelserne.

Watergate skal ifølge programchefen ses, fordi den udover at være en interessant historie, også trækker tydelige tråde til Trump.

- Watergate er en af de lange film. Det er nemlig en 4 timer lang rekonstruktion af hele forløbet med skuespillere, og det er tilmed en meget virkelighedstro rekonstruktion. Det er i sig selv en fantastisk film af en fantastisk instruktør. Instruktøren kommer også på søndag til filmens første visning. Filmens undertitel lyder: How We Learned to Stop an Out of Control President. Den undertitel trækker tråde til Donald Trumps præsidentstyre i dag, siger Niklas Engstrøm.

Watergate vises:

Den 24. marts kl. 14.30 i Cinemateket

Den 29. marts kl. 12.30 i Cinemateket

Disse film og 195 andre kan opleves i København fra den 20. marts og frem til den 31. marts. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik