Festival-boder snyder i skat

Mens festivalgængerne kommer for at høre musik, drikke sig en kæp i øret og bedrive socialt samvær, stiller mange mindre handelsdrivende boder op for at tjene både en skilling og en skærv i løbet af festivalugen, hvor omkring 125.000 mennesker er samlet i Roskilde.

Og i jagten på mammon ser mange stort på de danske skatteregler. Skat tjekkede under Roskilde Festival 34 kommercielle boder på selve festivalpladsen og 42 boder uden for festivalens område. Og hver tredje havde rod i papirerne.

- Det ser værre ud i år end sidste år. Og det er selvfølgeig ikke okay. Det er vigtigt, at vi er synlige, så borgerne ved, at der er risiko for at blive opdaget, hvis man snyder, fortæller afdelingschef i Skat, Merete Wadt, til DR Kultur.

Skat tjekkede 24 udenlandske boder på festivalpladsen, og heraf havde 14 ikke papirerne i orden. Når man vil drive handel i Danmark som udlænding skal man momsregistrere sig fra dag et, men det havde 14 boder "overset"

- De vidste det godt, for festivalen har skrevet det til dem. Vi registrerede dem, men lod dem ellers slippe. Det er jo ikke til at sige, om de ville have gjort det, hvis ikke vi var dukket op, siger Merete Wadt.

Flere danske boder havde bøvl med deres medarbejdere. I et enkelt tilfælde manglede tre personer arbejdstilladelse, og derfor meldte Skat personerne til politiet. I en anden bod viste det sig, at forretningen var erklæret konkurs og derfor ikke ejede varerne længere.

Skat kontaktede derfor kurator for konkursboet, der øjeblikkeligt bad om at få varerne beslaglagt. Ellers blev seks boder tildelt bøder, mens yderligere otte blev pålagt ekstra registrering ved en såkaldt logbog, der er Skats milde våben mod snyderne.

Også restauranterne på festivalen og i Roskilde fik besøg af Skat, og heller ikke på spisestederne slap man for sort røg i køkkenet. Skat talte med 140 medarbejdere fordelt på 35 restauranter, og heraf var 25 på overførselsindkomst.

- Det er hver sjette, og det er altså mange. Nogen må selvfølgelig arbejde lidt, men det er vi ved at undersøge nu. Derudover fik syv restauranter bøder, fortæller Merete Ward til DR Kultur.

Selv om resultatet af snyd overstiger sidste år, understreger afdelingschefen i Skat, at 2009 var et særdeles regelret år. Og i forhold til ulovligt ølsalg og pirattaxier ser 2010 ganske pænt ud.

- I år har vi konfiskeret godt 2.000 styks øl. For bare fire år siden var det 90.000, beretter Merete Ward.

Politiet satte effektivt ind over for pirattaxierne i de første dage, og det betød blandt andet, at otte svensk indregistrerede varevogne fik klippet nummerpladerne. Og det satte ifølge Skat en dæmper på den ulovlige kørsel.

Skat tjekker ikke de boder, der drives af foreninger, hvor overskuddet går til almennyttige formål.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik