Eksperternes tips: Sådan pepper du dit barns madpakke op

I Roskilde vil de begrænse madpakkerne med de grå leverpostejsmadder og de slatne agurker: Se her, hvordan du kan gøre madpakken mere inspirerende.

Madpakken er en fast del af hverdagen for langt de fleste børnefamilier. Det kan være en sur pligt, der hurtigst muligt skal overstås, og uinspirerende madpakker kan betyde, at børnene ikke bliver mætte og dermed mister koncentrationen i skolen.

Derfor ham man i Roskilde Kommune sammen med organisationen Madkulturen i denne uge sat madpakkerne på skoleskemaet.

- Vi vil gerne inspirere børn til at få nogle spændende madpakker med. De skal selv se, hvad der kan lade sig gøre i en madpakke. Vi vil have dem til at smage på nogle nye ting, så de får nogle mere spændende madpakker, fortæller direktør i Madkulturen, Judith Kyst, og tilføjer:

Sult går ud over koncentrationen

- Grunden til, at det er vigtigt, at børn får en sund madpakke, er, at vi kan se på al ny forskning, at det står skidt til med koncenration, indlæring, ro og i klasserne, og det skyldes langt hen ad vejen, at de har fået en længere skoledag. Hvis man ikke har mætte børn, så går det selvfølgelig udover koncentrationen.

I dag var det for eksempel 6.B på Tjørnegårdskolen, der havde madpakkeværksted, hvor de lærte om, hvad en god madpakke skal indeholde. Det er noget, der gør indtryk på Rosa Buck Hollænder, der går i 6.B:

- Det er anderledes, end hvad jeg plejer at få, og det hele er ikke lige mig, men det er også sjovt at prøve noget nyt, siger hun.

Tips til madpakken

TV-kokken Louisa Lorang kommer her med tips til, hvordan du kan peppe dit barns madpakke op:

  • Rester! Vær kreativ, når du laver aftensmad, så du har lidt sjovt til madpakken uden at skulle bruge så meget energi på det.
     
  • Lad ungerne være med! Enten når du laver maden, eller når du planlægger og køber ind.
     
  • Brug tiden i weekenden! Lav f.eks. noget bagværk, der kan fryses ned, så du har noget lækkert klart til madpakken hele ugen!

 

Madkulturen har også fem bud på, hvordan du kan gøre dit barns madpakke mere inspirerende:

  1. Tænk i farver. Det, vi ser, bestemmer i høj grad, om vores appetit vækkes.
     
  2. Tænk i konsistenser. Prøv at eksperimenter med, at der både skal være noget blødt og noget knas. Alt sammen er noget der er med til at stimulere sanseapparatet.
     
  3. Tænk i rester. Aftensmad er dejligt... som regel også dagen efter. Aftensmaden fra dagen forinden kan være en god varation til rugbrødsmadderne.
     
  4. Tænk i grønne alternativer. Husk at grøntsager ikke nødvendigvis behøver at være store, drøje grøntsagsstænger. Kom grønt i bolledejen eller dellefarsen. Det tæller altsammen i det store regnestykke.
     
  5. Gør det hyggeligt. Læg en serviet eller en sød lille besked i madpakken. Det luner altid, og gør madpakken til noget særligt.

Madkulturens madpakketips tager udgangspunkt i Fødevarestyrelsens "madpakkehånd", der opridser, hvad en sund madpakke i store træk skal indeholde:

 
 
Foto: Fødevarestyrelsen

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik