Fejl har kostet kommuner trecifret millionbeløb: Nu sagsøger de staten

19 kommuner lægger sag an mod staten, fordi de mener, at en fejl i udligningssystemet har kostet dem 737 millioner kroner.

Hele 19 kommuner, heriblandt Frederikssund, Stevns og Lejre, sagsøger staten, fordi de mener, at en fejl i udligningssystemet har medført et stort pengetab. Ifølge kommunerne betyder fejlen, at de i 2017 og 2018 sammenlagt er blevet snydt for 737 millioner kroner.

- Jeg mener, hvis en femtedel af landets kommuner føler et behov for at lægge sag an mod staten, så er der virkelig noget galt, siger borgmester i Lejre Kommune, Carsten Rasmussen, Socialdemokratiet.

Ifølge ham er Lejre blevet snydt for 12,5 millioner kroner.  

quote Jeg synes, at man har en vanskelig forklaringsmæssig sag fra statens side.

Anker Laden-Andersen, kommunernes advokat.

Udligningssystemet fordeler penge mellem landets kommuner ud fra en række fastlagte kriterier. Men i følge de 19 kommuner har det i forvejen meget udskældte udligningssystem fået så alarmerende konsekvenser, at der ingen anden udvej er, end at gå rettens vej.

- Det er jo historisk, at kommuner lægger sag an mod staten og i virkeligheden burde det aldrig nogensinde komme så vidt. Men hidtil har det været umuligt at råbe staten op, siger Carsten Rasmussen.

Kommunerne påpeger, at de gjorde staten opmærksom på fejlen allerede tilbage i 2014.

Problemet har været, at man i systemet ikke har kunne registrere udlændinges uddannelsesniveau siden 2014. Det har medført, at kommuner med mange veluddannede udlændinge har fået for store tilskud, mens kommuner med mange uudannede udlændinge har fået for lidt.

Fejlen i registreringen er dog blevet rettet for 2019. Derfor handler det nu for kommunerne om at få hentet de tabte midler.

Står med stærk sag

Ud over Lejre, mener Frederikssund at de har lidt et tab på 54,8 millioner og Stevns et tab på 18,2 millioner.

Og kommunernes fælles advokat skønner, at kommunerne står med en stærk sag.

- Jeg synes, at man har en vanskelig forklaringsmæssig sag fra statens side, og det er klart vi må se, hvilke argumenter de kommer frem med, og så må vi forholde os til det i den videre proces. Jeg synes, vi har en fair og en ordentlig sag, der også er godt funderet på lovens formål, siger Anker Laden-Andersen.

Hverken Økonomi og indenrigsministeret eller kammeradvokaten ønskede at stille op til et interview.

Deres begrundelse er, at kammeradvokaten allerede har vurderet sagen, og i den vurdering fra 2018 lyder det, at der ikke er sket en fejl fra statens side.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik