Farumborgere har miljøgift i blodet

Miljøgiften pcb er gået i blodet på beboerne i Birkhøjterrasserne i Farum Midtpunkt. Cirka 140 beboere har fået taget blodprøve, og en tilsvarende gruppe fra andre blokke, der ikke har pcb i fugerne, har ligeledes afgivet blodprøve. Og resultatet er alvorligt. Der er fundet to til tre gange så meget pcb i blodet hos beboerne i Birkhøjterrasserne, hvilket overrasker forskerne bag undersøgelsen. Det skriver Frederiksborg Amts Avis.

- Det overraskede mig, at vi kunne se så stor en forskel. Vi havde læst to andre undersøgelser om sammenhængen mellem pcb i indeluften og i blodet, og den ene viste, at der ikke var nogen sammenhæng, mens den anden viste, at der er en sammenhæng. Vores undersøgelse, som har et meget stærkt design, viser, at der er en sammenhæng, forklarer Niels Ebbehøj fra Bispebjerg Hospital til Fagbladet Ingeniøren.
Han tror dog ikke, at der er nogen, der er blevet syge eller døde på grund af pcb'en, blandt andet fordi de fundne niveauer kan sammenlignes med 15 - 20 år gamle resultater.
Embedslæge Kåre Kristiansen fra Sundhedsstyrelsen understreger over for Frederiksborg Amts Avis, at resultatet skal tages alvorligt, men det giver ikke behov for at ændre tidsfrister for renoveringen.
Furesø Kommune har under hele forløbet fulgt udviklingen nøje.
- Som tilsynsførende myndighed tager vi resultaterne af undersøgelsen meget alvorligt. De understreger, at de krav vi har stillet til Furesø Boligselskab ved KAB om, hvornår beboerne skal være ude af deres pcb-ramte boliger, er velbegrundede, siger Niels Thygesen, direktør i Furesø Kommune.
KAB begynder renoveringen af de pcb-ramte boliger i Farum Midtpunkt i næste måned og inden udgangen af 2012 vil alle beboere i Birkhøjterrasserne være genhuset.
Men Venstres byrådsmedlem Kurt Bork Christensen, der har slået til lyd for, at de pcb-ramte boliger rives ned, har en ganske anden opfattelse.
- Det vil være fuldkomment vanvittigt at smide millioner af kroner efter et så usikkert renoveringsprojekt. Jeg er mere end nogensinde overbevist om, at vi skal rive disse boliger ned, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Stevns Station

141 år gammel togstation skal flyttes

Jacob Gowland Jørgensen

playFamiliefar trodsede rejsevejledninger: - Jeg har brug for at komme væk fra hverdagen

mændenes hjem

Hjemløse sælger juletræer og får indtjeningen i egen lomme

FÆRDIGT INDSLAG(3)

playTingbjerg bygger sig ud af den hårde ghettoliste - beboer frygter opdelt lokalsamfund

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere