Farligt at være postbud

Det er blevet et farligt job at være postbud. Og det skyldes ikke bjæffende schæferhunde ved havelågen. Det skriver Avisen.dk.

Seks ud af ti postfolk har smerter i arme og håndled, sygefraværet er næsten dobbelt så højt som gennemsnitsdanskerens og så har massefyringer ramt så hårdt at næsten en sjettedel af dem samlede styrke er skåret væk.

I det hele taget får postfolk oftere sygdomme, skader, smerter og stress på grund af jobbet end andre danskere i arbejde. Det viser en gennemgang af undersøgelser og statistikker om arbejdsmiljø og ulykker foretaget af Avisen.dk.

"Det er blevet hårdere for postfolk. Postmængderne falder, folk er bange for at blive fyret," siger Henrik Lund, faglig sekretær ved 3F København til Avisen.dk.

Hos 3F København oplever man, at selvom medarbejderantallet er faldet med flere hundrede i Københavns Postcenter, så de får stadig samme antal henvendelser om rygskader som tidligere.

En få måneder gammel undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø viser, at ansatte i post- og pakkebranchen langt oftere end gennemsnittet er syge på grund af jobbet, og at 12 procent har haft en arbejdsulykke det seneste år, mens det gælder for 6 procent af de arbejdende danskere som helhed.

De plages i højere grad end andre af smerter, stress og manglende tillid til ledelsen, viser undersøgelsen. Det er blandt andet dårlige arbejdsstillinger og mange ensartede bevægelser, der giver postansatte smerter.

Årsagerne er en branche i krise, hårdt fysisk arbejde og en ledelse, der presser medarbejderne for hårdt, lyder det fra fagforening, eksperter og medarbejdere.

Især branchens største arbejdsgiver, Post Danmark, har haft nogle omtumlede år, vurderer forsker.

"Den krise, de oplever de her år kan ikke sammenlignes med den krise, andre brancher har været i. Det er en helt særlig situation," siger ph.d.-studerende i arbejdspsykologi ved Københavns Universitet, Johan Simonsen Abildgaard til Avisen.dk.

Han har netop været involveret i et projekt, der skulle forbedre arbejdsmiljøet på en række postkontorer.

Arbejdsgiverne i branchen afviser at der skulle være blevet hårdere vilkår for de ansatte.

Fra pakkefirmaet GLS afviser man det, og hos konkurrenten DHL lyder det:

"Vi har gjort meget for at forbedre arbejdsmiljøet," siger Steen Asger Jørgensen, operationsdirektør for den danske afdeling af pakkefirmaet DHL Express til Avisen.dk.

Branchens største arbejdsgiver, Post Danmark siger:

"Det er fysisk krævende arbejde, så det er klart, at der er større risiko for gener i bevægeapperatet. Det er selvfølgelig noget, vi tager seriøst. Vi mener selv, at vi gør meget for at forbedre arbejdsmiljøet og har en positiv udvikling, men på nogle områder kan niveauet godt blive bedre," siger HR-chef Hans Erik Nielsen til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik