Patienterstatningen har blandt andet kritiseret forløbet, hvor den 16-årige Mathias Baadsgard-Lund døde. Foto: Privat

Familier får erstatning: Drenge kunne have været i live

Forældrene til den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, som døde efter at være blevet smittet af meningitis, får nu er erstatning.

De tre sager om teeagedrenge, der døde af meningitis, er nu blevet afgjort af  Patienterstatningen.

Afgørelsen vedrører blandt andet sagen om den 16-årige Mathias Baadsgard-Lund.

Han døde i januar 2016 af meningitis, efter flere fejl på Herlev Hospital.

De tre teenagere ville med stor sandsynlighed have været i live i dag, hvis de havde fået den rette behandling for meningitis.

Det konkluderer Patienterstatningen i tre afgørelser ifølge DR. DR skriver også, at to læger er blevet politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Læs også Mathias døde af meningitis - Børneafdeling sat under tilsyn

De døde alle af smitsom meningitis

Den 16-årige Mathias Baadsgaard-Lund, den 17-årige Hans Graham Petersen og den 18-årige Christopher Licht Jensen døde alle af smitsom meningitis inden for godt et år.

I to af sagerne ( den ene af dem er den med Mathias Baadsgaard-Lund..red.) har drengene efter vores vurdering helt klare symptomer på meningitis og skulle have været under behandling med antibiotika langt tidligere.

Karen-Inger Bast, direktør, Patienterstatningen

Det gjorde de, på trods af at de ifølge Patienterstatningen havde henvendt sig til sundhedsvæsenet i tide.

- I to af sagerne (den ene er den om Mathias Baadsgaard-Lund..red.) har drengene efter vores vurdering helt klare symptomer på meningitis og skulle have været under behandling med antibiotika langt tidligere.

- Hvis de var kommet det, vurderer vi, at så var de i live i dag, siger direktør i Patienterstatningen Karen-Inger Bast til DR.

Burde have været indlagt til observation

Den tredje af drengene, Christopher Licht Jensen, burde have været indlagt til observation i stedet for at være blevet sendt hjem med smertestillende behandling, lyder det fra Patienterstatningen.

- Så ville man have givet ham antibiotika, og så vurderer vi, at han kunne have været i live i dag, siger Karen-Inger Bast.

Familierne til de døde er blevet tilkendt erstatning på grund af forløbet, hvor fejlvurderinger altså menes at have kostet sønnerne livet. 

Læs også Niels' søn døde af meningitis: Jeg stoler ikke på hospitalet

Behov for bedre viden om meningitis

I slutningen af september offentliggjorde Region Hovedstaden en analyse, der blev sat i værk efter de tre teenageres død.

Den konkluderer ifølge DR, at regionen kan blive bedre til at inddrage patienter og pårørendes viden. Og at der i regionen er behov for at forbedre viden om meningitis.

Region Hovedstaden vil nu sætte gang i flere tiltag for at mindske risikoen for, at der sker forsinkelser, når patienter skal udredes for akutte sygdomme såsom smitsom meningitis.