Familie med kræftsyg mor skal ud

Ni år efter, at Muamer og Aida Alomerovic kom hertil fra Serbien, står de til at blive udvist, skriver Politiken søndag. Parret har to børn på otte og ti år, som er fuldt integrerede og går i skole i Vejby i Nordsjælland.

Faderen Muamer Alomerovic, der er serbisk-uddannet sygeplejer, har de sidste 20 måneder været en værdsat medarbejder på plejehjemmet Trongården.
Familien skal rejse, fordi den humanitære opholdstilladelse, der blev givet i 2005, da Aida havde fået konstateret en aggressiv lymfekræft, nu er tilbagekaldt. Humanitær opholdstilladelse på grund af sygdom gives næsten udelukkende, når folk er tæt på at dø, og årsagen til afslaget er, at Aidas lymfekræft gennem intensiv strålebehandling er bragt til hvile. Der er stadig 40 til 50 procents risiko for tilbagefald, men hun er ikke længere i akut livsfare.
Ministeriet er klar over, at der for Aidas »vedkommende er tale om en særlig høj risiko for tilbagefald«, men vurderer, at hun vil kunne modtage »den nødvendige behandling i Serbien«, som der står i afslaget.
Der er dog stadig en mulighed. Da Muamer taler dansk og har fast arbejde, kan han måske få opholdstilladelse, fordi han er til gavn for Danmark. Sagen behandles i øjeblikket i Udlændingeservice, skriver Politiken.
Men inden for de regler, der normalt gælder i den slags sager, er mulighederne udtømt, og udlændingeordfører Henrik Dam Kristensen, (S) mener, at ministeriet i den her sag har administreret for stramt.
»Når man ser historien og de initiativer, som ikke mindst manden har taget, forstår jeg ikke, at man ikke kan give humanitær opholdstilladelse og bagefter gøre den permanent«, siger Henrik Dam Kristensen til Politiken.
På spørgsmålet om familien efter hans opfattelse er blevet fair behandlet, siger Venstres udlændingepolitiske ordfører, Kim Andersen: »Det er jo en trist sag, og det ser ud til at være en familie, der på trods af svær sygdom gør sit bedste for at få tingene til at hænge sammen. Så jeg tror og håber, at ministeriet har vurderet sagen med de rigtige informationer, og på en så human og fleksibel måde, som der er mulighed for«, siger Kim Andersen til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik