Falske boligsider stjæler dine oplysninger

Falske boligsøgningsportaler lokker brugerne til at logge ind med Facebook eller Twitter. Dermed får de data, som kan bruges til identitetstyveri.

03:35

Oliver Secher fra boligsitet Housing Students ser masser af useriøse boligudbydere især på de sociale medier.

De seneste dage har TV 2 Lorry set nærmere på boligsvindel på nettet og afdækket flere tilfælde, hvor folk er blevet franarret tusindvis af kroner.

Læs også 25 boligsøgende snydt: Nu er denne mand i politiets søgelys

Men boligsvindlerne går ikke altid efter dine penge, men vil i stedet bare have fat i dine billeder og personlige oplysninger. De kan nemlig være meget værd, da svinderne kan bruge informationerne til at udgive sig for at være dig, lave falske facebookprofiler og andre ulovligheder på nettet. 

Oliver Secher fra Housing Students, hjælp os med at undersøge boligudbydere på Facebook Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Et forsøg

TV 2 Lorry har lavet et forsøg sammen med Oliver Secher, som i kraft af sit job for boligtjenesten Housing Students, ser meget af den boligsøgningstrafik, der er på internettet og de sociale medier. Vi undersøgte hvad der skete, når vi klikkede rundt i nogle af de mistænkelige facebookprofiler, der tilbyder boliger. Vi opsøgte også nogle af bagmændene, og resultatet kan du se i indslaget over artiklen og læse om her:

Oliver er igang Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Oliver Secher har forberedt sig til mødet med TV 2 Lorry ved at finde et par facebookprofiler, der tilbyder boliger og ser mistænkelige ud. Men det viser sig ikke at være nødvendigt, for der dukker nemlig hele tiden nye op. 

Joe leder efter en bolig på facebook

Vi er kun lige gået i gang, da han siger:

- Joe leder efter bolig. Det er cirka en time siden, han lagde foresprøgslen op. Vi kan se hernede i kommentarfeltet, at der allerede er to mistænkelige forslag til, hvor han kan finde sin bolig.

Mange useriøse på Facebook

Ifølge Oliver er der især mange useriøse boligudbydere blandt dem, der opererer på Facebook. Når unge skriver på Facebook, at de mangler bolig, slår de til med lokkende tilbud.

Oliver Secher klikker på et af de indbydende links, der lover en ny bolig, mens  han forklarer:

- I første omgang kommer man ind på en ny hjemmeside "lissting.tk". Der står "Rental service" med store bogstaver. Ved siden af "lissting.tk" står der, at Google Chrome ikke mener, at siden er sikker, siger han med et koncentreret udtryk i ansigtet.

Google Chrome mener ikke, man kan stole på hjemmesiden Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Vi har på TV 2 lorry de seneste dage fortalt om udlejere, der er er blevet franarret penge. Også på Facebook er der eksempler udlejere, der forsøger at lokke penge ud af boligsøgende.

Læs også Boligsøgende ægtepar snydt for 40.000 kroner

Men det mest almindelige er altså, at svindlerne bare vil have dine informationer.

- Hvis vi nu prøver at klikke på for eksempel "studio" (studiolejlighed red.) , så kommer vi ind på en helt ny hjemmeside, der hedder "Roomster". Den vil have, at for at jeg kan fortsætte min boligjagt, så skal jeg logge ind med Facebook eller Twitter, siger Oliver.

På hjemmesiden roomster skal man logge ind med hjælp af Facebook Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Personlige oplysninger er værdifulde

Når du for eksempel logger ind med Facebook eller Twitter, får folkene bag siden altså adgang til dine personlige informationer. Informationer, der kan bruges til identitetstyveri og kriminel adfærd på nettet. Oliver logger ind via Twitter, som han ellers ikke bruger.

- Der er ikke så meget for dem at stjæle her. Men hvis jeg havde haft billeder eller udtalelser, så havde de fået mulighed for at bruge dem. Det er faktisk det, jeg giver dem lov til nu. Det er ofte her de unge leder efter bolig, da det jo ikke koster noget, siger Oliver Secher.

Da han logger ind, får han en liste over ledige lejligheder.

- Den her koster 3750 US dollars, så det må være en stor lejlighed, siger han.

Men pludselig holder siden op med at ligne de seriøse. Da Oliver klikker på boligannoncen med den dyre bolig, får han sig en overraskelse: Siden hopper tilbage til en foregående side.

Annoncerne viser sig at være falske Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Oliver Secher prøver et par af annoncerne på siden. Samme resultat. Ingen kontaktoplysninger til udlejere. Ingen plantegninger. Ingen telefonnumre elller e-mailadresser. Ingenting.

- Det er en klassisk scamside, som ikke har andet til formål end at snyde dig for at få fat på dine oplysninger, siger Oliver Secher. 

Coderhand taler sort

På siden står der, at den er lavet af firmaet Coderhand i Bangladesh, og der er et telefonnumer til selskabet. Vi ringer.

 - Det er Oliver, der ringer fra Danmark, siger Oliver Secher på engelsk, da telefonen bliver taget. 

- Undskyld, hvad siger du, siger en mand, der taler engelsk med kraftig accent.

- Det er Oliver, der ringer fra Danmark, prøver Oliver Secher igen.

Manden svarer nu noget, der lyder som en mellemting mellem engelsk, et ubestemmeligt asiatisk sprog og telefonskrat.

Det er umuligt, at tyde hvad han siger, selvom noget af det lyder som et forsøg på engelsk. Talestrømmen er insisterende og lang.

Det er svært at få en forklaring fra Coderhand i Bangladesh Foto: Sebastian Bindesbøll Møller / TV2 Lorry

Oliver forsøger ihærdigt at stille Coderhand et spørgsmål. Uden held. Han ville blandt andet gerne have spurgt, hvorfor Coderhands side ikke henviser til reelle annoncer? Hvordan de fra kontoret i Bangladesh har fundet på at lave lister over københavnske boliger? Og hvordan de hjælper danske kunder, der har problemer med siden? Men der kommer ikke noget brugbart ud af samtalen.

Oliver Secher anbefaler, at man holder sig fra Coderhands hjemmeside, Roomster.

- Det, at han ikke taler lidt langsommere, og slet ikke forsøger at gøre sig forstået, det indikerer vel også, at der er noget, der ikke er som det skal være, siger Oliver Secher.


Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret