Falsk betjent anklager borgere for voldtægt og indkalder til afhøring

Mand ringede rundt til borgere og bad dem møde op på politigården i Roskilde, hvor de skulle sigtes eller afhøres i sager om alt fra voldtægt til færdselsovertrædelser.

Tirsdag aften i tidsrummet mellem klokken 18.30 og 19.15 modtog flere borgere rundt omkring på Sjælland mystiske opkald.

På deres telefondisplay kunne de se et indkommende opkald fra Midt- og Vestsjællands Poltis hovednummer, og i røret var en mand, der udgav sig for at være fra netop politiet.

Manden lod borgerne vide, at de skulle møde op på politigården i Roskilde, fordi de enten skulle afhøres, sigtes eller sågar anholdes i forbindelse med påståede lovovertrædelser i sager om alt fra mindre færdselslovovertrædelser til voldtægt.

Men manden er en bedrager, advarer Midt- og Vestsjællands Politi.

quote De kunne selvfølgelig ikke forstå, at de skulle være involveret i kriminalsager, som manden påstod

 

- Vi fik anmeldelser fra fem borgere i det tidsrum, som reagerede rigtigt og kontaktede os, da de selvfølgelig ikke kunne forstå, at de skulle være involveret i kriminalsager, som manden påstod, forklarer Martin Bjerregaard, kommunikationsrådgiver ved Midt- og Vestsjællands Politi.

To anmeldelser om den falske betjent kom fra Roskilde, en fra Lejre, en fra Frederikssund og en fra Guldborgssund.

- De fem borgere her har netop gjort det, man skal gøre, hvis man har den mindste tvivl. De har ringet og kontrolleret om det nu kan være rigtigt, siger han.

Bjerregaard understreger, at politikredsen ser alvorligt på det, når folk misbruger politiets navn og autoritet.

Brugte app til at manipulere med telefonnummer

Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjællands Politi forklarer, at falskneren sandsynligvis har anvendt en app, der kan styre, hvilket telefonnummer, der fremgår på de kontaktedes skærm. På den måde kunne han få opkaldet til at fremstå, så det kom fra Midt- og Vestsjællands Politis hovednummer.

Apps som eksempelvis Caller ID Faker eller Burner gør ifølge applikationernes egne hjemmesider et sådant trick muligt.

- Normalt vil opkald fra vores fastnettelefoner fremgå som ukendt eller hemmeligt nummer, når man bliver ringet op, siger han.

Selvom politiet i visse situationer kan kontakte borgere telefonisk og bede om vidneudsagn eller lignende, så vil sager som disse sjældent foregå via telefonopkald.

quote Hvis vi taler voldtægtssager, så ville vi næppe tage den over telefonen

 

- Hvis man som borger har været involveret i en ATK-sag (færdselslovovertrædelse, red.), så vil man få besked via sin e-boks. Og hvis vi taler voldtægtssager, så ville vi næppe tage den over telefonen, siger Martin Bjerregaard.

Midt- og Vestsjællands Politi opfordrer borgere, der er blevet ringet op af den falske betjent, til at kontakte dem, ligesom man altid bør kontakte dem, hvis man modtager mistænkelige opkald fra folk, der udgiver sig for at være en autoritet.

Politiet undersøger nu telefonopkaldene i et forsøg på at få identificeret den person, der foretog opkaldene, da politiet reelt kan mistænke vedkommende for uberettiget at have udgivet sig for en offentlig myndighed, fremgår det af politikredsens døgnrapport.

Hvad mandens motiv for at foretage opkaldene skulle være, er endnu ukendt. I første omgang behandles sagen som en slags "telefonfis", forklarer Martin Bjerregaard.

Sagen er den anden på kort tid, hvor personer i politikredsen har udgivet sig for at være noget, de ikke er. I januar måned udgav en 35-årig kvinde sig for at være hjemmehjælper i Køge, hvor hun blev lukket ind i hjemmet og er sigtet for at begå tyveri tre steder. Kvinden er varetægtsfængslet.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik