Fagforeninger slår alarm: Københavns socialområde ramt af nedsmeltning

Seks fagforeninger retter hård kritik af Københavns Kommunes besparelser på social- og handicapområdet.

Socialområdet i København nærmer sig en regulær nedsmeltning.

Så alarmerende lyder budskabet i et bekymringsbrev, som seks fagforeninger har sendt til samtlige syv borgmestre i Københavns Kommune.

Brevet, der er underskrevet fællestillidsmændene for både socialpædagoger, sygeplejersker og socialrådgivere, kommer efter en række nedskæringer, der er gået ud over handicappede borgere og andre socialt udsatte.

I brevet advarer fagforeningerne om en socialforvaltning, der er "under nedbrydning", og de skriver, at de er bekymrede for, ”at skaderne vil vise sig at være uoprettelige."

- Først og fremmest frygter vi jo, at borgere med psykisk sygdom og handicap ikke får den hjælp, de har brug for, uddyber Rasmus Balslev, formand for Dansk Socialrådgiverforening, over for TV 2 Lorry.

De seks fagforeninger, som står bag brevet

Socialborgmester kalder krtikken forståelig

TV 2 Lorry har fredag forsøgt at få en kommentar fra overborgmester Frank Jensen (Soc.dem). Men ifølge overborgmesterens kontor er Frank Jensen i øjeblikket på tjenesterejse i Vancouver i Canada, og han kan derfor ikke svare på kritikken i brevet.

Socialborgmester Mia Nyegaard (RV) siger til TV 2 Lorry, at hun er enig i, at nedskæringerne er et problem. 

- Jeg synes måske, at nedbrydning og nedsmeltning er hårde ord. Men det, der er virkeligheden, er, at vi ser en socialforvaltning og et socialområde, der er under massivt økonomisk pres, siger Mia Nyegaard og tilføjer, at hun finder kritikken fra fagforeningerne "fuldt forståelig".

Socialborgmester Mia Nyegaard (R) er enig i, at nedskæringerne er et problem.
Socialborgmester Mia Nyegaard (R) er enig i, at nedskæringerne er et problem.
Foto: TV 2 Lorry

- Hvis man som medarbejder ikke kan få lov til at tage sin faglighed med på arbejde, så går det ud over borgerne. Og jeg kan godt forstå, at det er en kæmpe frustration. Man arbejder med nogle af de allermest udsatte og sårbare mennesker, og det kræver en stærk fysik og psyke, siger Mia Nyegaard.

Mener, penge tilføres fra øvrige forvaltninger

Hun mener, at andre områder i kommunens øvrige fem forvaltninger må betale for, at socialområdet kan få flere penge.

- Det her handler også om at flytte penge fra de andre forvaltninger, for der er intet vundet ved, at vi prioriterer blandt de svageste. De her ting skal prioriteres anderledes i det store budget. Det kan ikke passe, at vi i en kommune som København bruger allerfærrest penge på socialt udsatte, siger Mia Nyegaard.

Københavns Kommunes budget for 2020 skal stemmes igennem til november.

Inden forhandlingerne går i gang vil de faglige organisationer den 9. september danne fælles front med en stor demonstration, som skal få politikerne på Københavns Rådhus til at sende flere penge til socialområdet.

Fællestillidsrepræsentanter for bl.a. socialrådgivere og sygeplejersker i Københavns Kommune har sendt et bekymringsbrev til alle de københavnske borgmestre. Tillidsrepræsentanterne frygter for de konsekvenser, sparekataloget på det sociale område vil have.

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20171204-151030-A-1920x1281we

playOverblik: Sådan kan du donere til julehjælp - rekordmange har søgt

fødeafdeling region hovedstaden

Coronakrisens babyboom er aflyst for nu - eksperter forklarer hvorfor

efterladt speedbåd

Nogen har efterladt en speedbåd i Skovshoved Havn – og andet interessant fra hittegodslisten

Bedstemor Ann1

playBedstemor Ann har haft 19 plejebørn: "Nærkontakt med dyr er vigtigt"

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere