Frederiksberg og København mangler børn – nu står pladser i institutioner tomme

I København og på Frederiksberg havde de regnet med, at de havde flere småbørn i deres kommuner på nuværende tidspunkt. Nu står de med mange ledige pladser i daginstitutionerne.

Der er halvtomme daginstitutioner nogle steder og mange ledige pladser på Frederiksberg og i København.

Det skyldes, at der på Frederiksberg er blevet færre børn i 0-6-årsalderen de seneste år, og i København stiger børnetallet ikke lige så meget, som kommunen havde forventet.

- Vi står i en situation, hvor vi både ser, at boligpriserne stiger i storbyen, og hvor flere familier har valgt at flytte ud af byen i forbindelse med coronakrisen, og så tager de jo børnene med, forklarer Daniel Panduro (Ø), formand for Børneudvalget på Frederiksberg, og fortsætter:

- Som politikere skal vi så vælge, om vi kan tilbyde pladserne til ukrainske flygtninge, om vi har råd til bare at give børnene mere plads i institutionerne, fordi der er færre børn, eller om vi bliver nødt til at lukke en eller flere daginstitutioner og dermed samle børnene på færre kvadratmeter.

Frederiksbergs seneste efterspørgselsprognose fra 2021 viser, at kommunens daginstitutioner har op til 450 ledige pladser i de kommende år, og at det vil være værst i år 2025. 

I år 2032 vil antallet af ledige pladser være faldet igen til 100, fordi vurderingen er, at der vil være flere småbørn i kommunen til den tid.

Frederiksberg havde også 450 tomme pladser i 2018. Dengang besluttede politikerne, at løsningen var at lukke tre af kommunens daginstitutioner og nogle af kommunens skovafdelinger.

Samtidig åbnede de op for, at institutionerne på Frederiksberg kunne få børn fra Københavns Kommune, der dengang manglede pladser. En ordning der dog sluttede i 2020.

København har også tomme pladser

Københavns Kommune er siden da fulgt i hælene på Frederiksberg.

Kommunen har fået bygget nye daginstitutioner, men nu står de med hele 2.000 daginstitutionspladser, der ikke kan blive besat her og nu.

Fakta om daginstitutionspladser i København:

  • I marts 2022 er der cirka 2.000 ledige pladser i daginstitutionerne i Københavns Kommune. 348 vuggestuepladser og 1.695 børnehavepladser.
  • Kommunen har i alt 386 daginstitutioner.
  • Der kan være områder i byen, hvor der pt. er flere tomme pladser end andre steder. Der er for eksempel ikke særligt mange ledige pladser i byudviklingsområder som for eksempel i Valby og Ørestad.
  • Selvom der er ledige pladser i Københavns Kommune, er der stadig 784 børn på venteliste. Disse børn står på venteliste til specifikke institutioner, og de får først tilbudt en plads, når der er en plads ledig i den valgte institution.

Kilde: Københavns Kommune

Alligevel afviser Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jakob Næsager (K), at de skal lukke daginstitutioner.

- Vi skal ikke lukke daginstitutioner i Københavns Kommune. Børnetallet er stigende, så vi skal ud og have åbnet vores nye institutioner, men vi skal gøre det lidt langsommere, end vi oprindeligt havde planlagt med, siger han.

Han forklarer, at kommunen for eksempel vil lade afdelinger i nye institutioner stå tomme, indtil der er nok børn til at fylde dem ud.

Ukrainske børn kan forhindre lukninger

Formanden for Forældrenes Landsorganisation, Signe Nielsen, mener, at Frederiksberg og Københavns Kommune bør se på, om de kan tage imod flere af de børn, der er flygtet fra Ukraine, nu hvor der er tomme pladser i daginstitutionerne.

På den måde behøver man heller ikke risikere at skulle lukke daginstitutioner på Frederiksberg, selvom der ikke er børn nok i kommunen til at fylde dem ud her og nu, lyder det.

- Der er ikke plads til, at alle de ukrainske børn kan bo i København og på Frederiksberg, men der kan blive kørt børn til daginstitutioner i de to kommuner med bus fra omegnskommunerne, siger hun.

- Det kan også være børn, der ikke er flygtet fra Ukraine. Man kunne samarbejde med omegnskommunerne, der lige nu virkelig mangler daginstitutionspladser flere steder, og sige, at børn kan komme i "bybørnehave", ligesom vi i København og på Frederiksberg sender børn til omegnskommunerne, hvor de går i "skovbørnehave", tilføjer hun.

Ruben Kidde (R), der er medlem af Børneudvalget på Frederiksberg, er åben overfor at se på, om Frederiksberg kan få flere ukrainske børn i daginstitutionerne end dem, der bor i kommunen.

- Jeg synes, at vi som udgangspunkt bør tage mindst vores andel af ukrainske flygtninge på Frederiksberg og også gerne flere, fordi vi er en rig kommune , siger han.

Han påpeger dog, at det er vigtigt, at kommunen stadig kan opretholde en ordentlig kvalitet i daginstitutionerne.

Daniel Panduro er dog mere skeptisk overfor Signe Nielsens forslag.

- Jeg synes, at det er et dårligt forslag at køre en masse børn herind med bus. Dels af miljømæssige årsager, men også fordi at der ligeledes er mange tomme institutionspladser i andre kommuner, siger han.

Det bliver først endeligt besluttet, om der skal lukkes daginstitutioner på Frederiksberg i forbindelse med kommunens budgetforhandlinger til efteråret.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik