Færre behandlinger giver million-hul i kassen i regionen

Hospitalerne i Region Hovedstaden behandler færre patienter, end de skal efter planerne, og det betyder, at regionen som den første nogensinde risikerer at gå glip af flere hundrede millioner kroner i tilskud fra staten. Det skriver Politiken torsdag.

Pengene udbetales nemlig først, når en region udfører det antal behandlinger, der er aftalt med regeringen. 

En del af forklaringen er, at lægerne bruger så meget tid på det nye it-system – Sundhedsplatformen – at de ikke kan nå at behandle så mange patienter. 

quote Det er rigtig ærgerligt. Det var forventeligt, at vi ville gå ned i aktivitet, men ikke i det omfang. Problemerne har vist sig større, end vi troede

Sophie Hæstorp Andersen, Soc.dem., regionsrådsformand

Mangler 430 millioner i år

Samlet tegner det til, at regionen i 2016 vil få en mindre indtægt på 100 millioner kroner på grund af Sundhedsplatformen, mens den mindre indtægt i år kan blive på 430 millioner kroner.

- Det er rigtig ærgerligt. Det var forventeligt, at vi ville gå ned i aktivitet, men ikke i det omfang. Problemerne har vist sig større, end vi troede, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen, Soc.dem., til avisen.

Regionerne skal efter aftale med Sundhedsministeriet levere to procent flere behandlinger hvert år.

Uvist om det er midlertidigt

Alle regioner skulle senest 10. marts have indberettet det antal behandlinger, de foretog sidste år. På det tidspunkt viste tallene fra Region Hovedstaden ifølge Politikens oplysninger, at der var sket et direkte fald fra 2015 til 2016.

Regionen fik dog af Sundhedsministeriet en ekstra frist frem til udgangen af maj til at indberette aktivitet på hospitalerne i Herlev og Gentofte og på Rigshospitalet, som blev koblet på Sundhedsplatformen sidste år. Men det vil ikke ændre på, at regionen i 2016 vil have præsteret mindre end aftalt med regeringen. 

Sundhedsplatformen til 2,1 milliarder kroner er af en række læger blevet kritiseret for at være alt for omstændeligt og tvinge dem til at bruge tiden på at indtaste koder i stedet for at behandle patienterne. Det store spørgsmål er, om der vil være tale om en vedvarende nedgang i hospitalernes aktivitet, eller om det kun er et midlertidigt problem.

- Det kan man ikke vide, men vi kan se, at aktiviteten er på vej op igen på Herlev og i Gentofte. Så forventningen er, at vi kommer op på niveau igen, siger det konservative regionsrådsmedlem Erik Lund til Politiken.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik