Fængelsbetjent står frem: Meget vold mod indsatte

Ifølge fængselsbetjent på Anstalten i Herstedvester skjuler Kriminalforsorgen, at der er noget helt galt i den måde, som landets fængselsbetjente behandler indsatte på.

Fængselsbetjent Marianne Jørgensen kommer aldrig til at glemme en novemberdag i 2012.

Den dag tog en af hendes kolleger på Anstalten ved Herstedvester kvælertag på en kvindelig indsat. Marianne Jørgensen fortalte ledelsen om, hvad der var sket, og han endte i retten. Både i byretten og landsretten vidnede hun mod ham.

Den sidste retssag er netop afsluttet. Tre kolleger er blevet fyret, to for at afgive falsk vidne udsagn til fordel for kollegaen, der stod bag kvælertaget. Hun har vidnet imod dem alle tre og står nu frem med sin historie i Avisen.dk.

At fortælle sandheden, når kolleger bryder loven i de danske fængsler, har en høj pris, mener hun.

-Kvinden, der blev overfaldet af min kollega, er ikke den eneste. Der er mange dygtige fængselsbetjente, men der er også negative betjente. Jeg har en mandelig kollega i et andet fængsel, der har oplevet den samme kulde som mig, fordi han fortalte ledelsen om en voldelig kollega, siger hun til Avisen.dk.

Ifølge Marianne Jørgensen forsøger Kriminalforsorgen at skjule, at der er noget helt galt i den måde, som landets fængselsbetjente behandler indsatte på.

- Cheferne gør ikke nok for at stoppe volden. På min kollegas arbejdsplads har fængselsbetjentene samlet ind til en kollega, der er dømt for vold. Ikke til min kollega, som sladrede om volden mod den indsatte, siger hun.

Hun selv har oplevet, at hverken kollegerne eller ledelsen bakkede hende op efter hun havde vidnet. Tvært imod. De bakkede kollegaen, der havde begået kvælertaget op.

Marianne Jørgensen måtte igennem et langt forløb med hård mobning, der gør at hun i en periode var sygemeldt og i dag er i et andet job på deltid.Hun har undervejs fået hjælp af foreningen Veron, der hjælper whistleblowers, som hende.

Foreningen mener ikke, at ansatte, der blæser i fløjten, har en ordentlig beskyttelse.

- Det er ikke nok at sikre ansatte mod en direkte fyring. Hvis en arbejdsgiver vil af med en offentligt ansat, kan han bare fryse den ansatte ud eller på andre måder gøre livet surt for ham eller hende. Det er sket i Marianne Jørgensens tilfælde, siger advokat Mads Krøger Pramming til Avisen.dk.

Hun står frem nu, fordi hun håber, at politikerne på Christiansborg vil debattere hendes sag.

- Vold mod indsatte finder sted i flere danske fængsler. Politikerne på Borgen må forsøge at stoppe volden og beskytte de ansatte, der gør deres pligt ved at indberette voldelige kolleger.

Politikerne bør høre, hvad jeg har på hjertet, så de kan handle på historien, siger Marianne Jørgensen.

Kriminalforsorgen vil ikke gå ind i en konkret sag som Marianne Jørgensens, men HR-chefen for koncernen vil gerne udtale sig generelt om vold mod indsatte.

- Enhver hændelse, hvor en ansat bruger mere magt end nødvendigt, er alvorlig, og vi reagerer på den. Det er uacceptabelt, hvis nogle ansatte går over grænsen. Hvis der er tale om strafbare forhold, vil de ansatte blive politianmeldt og retsforfulgt, siger Marianne Fæster Nielsen til Avisen.dk.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik