Europas længste graffiti-væg indvies

500 meter langt og et mesterværk indenfor gadekunst kaldes Evolution part 2. Fra i dag pryder det væggen omkring metrobyggeriet på Enghave Brygge.

Mildest talt imponerende - farverigt og tankevækkende. Her er udviklingen på vores jord skildret i farver og former som kun dygtige graffitikunstnere kan det.

- Jeg syntes det skønne er at man kan se på det og så gå videre i værket, der fortsætter. Det er det specielle ved det her, siger kunstneren, Peter Skensved,  der har stået i spidsen for i alt 14 graffitikunstnere.

Vi står foran værket, der bliver indviet i dag.

'Evolution part 2' hedder værket, der strækker sig over knap 500 meter metrohegn ved Enghave Brygge i Københavns Sydhavn, hvor byggeriet af den nye metrolinje snart går i gang.

Kunstnerne bag værket betegner det som Europas længste sammenhængende graffitiværk.

Det er delt op i tolv kapitler, der gennemgår jordens udvikling.

Værket er en nyskabelse og en videreførelse af et tidligere evolutionsværk, som prydede den nu nedrevne graffitimur ”Hall of Fame” ved Enghave Brygge, inden det blev revet ned i 2016 for at give plads til byudvikling.

Evolutionsvæggen var 170 meter lang, og er blevet beskrevet som et mesterværk inden for gadekunst. Det gamle evolutionsværk fik lov at stå uberørt på muren i 17 år.

Kunst på hegnet

Om kort tid går byggeriet af den nye metrolinje til Sydhavn i gang. Det betyder, at der sættes grønne byggepladshegn op, hvor de fem kommende stationer skal ligge.

Hegnene vil blive udsmykket som på Cityringen, hvor flere end 700 værker har skabt nye byrum i løbet af de seneste års metrobyggeri i hovedstaden.

- De sidste mange års kunstneriske bidrag og kunstinstallationer på metrohegnene har været et fantastisk bidrag til byens rum. Nu fortsætter metrobyggeriet i Københavns Sydhavn, og der er heldigvis stadig galleri på byggepladshegnene. Mure, vægge og hegn er normalt det, der stopper, bremser og lukker ude og inde. Hegnene omkring metrobyggeriet har selvfølgelig en sikkerhedsmæssig funktion, men det er samtidig et kæmpe lærred, der åbner op for mere kunst i byens rum, siger Københavns Kultur- og fritidsborgmester, Niko Grünfeld i en pressemeddelelse i dag.

Skulle lige synke to gange

Her to år efter nedrivningen af den gamle væg, syntes Peter Skensved og tre andre kunstnere, at det var tid til en ny udgave af det ikoniske vægmaleri, der kunne pryde det ellers grønne metrohegn.

Og det har været en følelsesladet oplevelse for ham at komme tilbage til det tidligere grafittimekka i Sydhavnen:

- Det har været lidt nostalgisk at komme herud og se det hele revet ned. Det er jo et område i København, som starter fuldstændig på ny. Den første gang, jeg kom herud, så skulle jeg lige synke to gange. Efterhånden er det bare dejligt at være tilbage og få malet og møde en masse mennesker, som jo har haft et forhold også til Sydhavnen, som det var før, og maleriet, som det var tidligere.        

Fakta om Evolution 2

- Siden slutningen af 1990’erne har en gammel mur fra et kullager på Enghave Brygge fungeret som lærred for graffitikunstnere fra ind- og udland.

- Muren blev kaldt ”Hall of Fame” og blev revet ned i 2016 for at gøre plads til byudvikling. Muren stod, hvor metrobyggepladsen er i dag.

- Udsmykningen på muren skiftede, men ét værk fik lov at stå uberørt i 17 år: Et 170 meter langt evolutionsværk malet af graffitikunstnere.

- Metroselskabet har indgået et samarbejde med de graffitikunstnere, som stod bag det gamle evolutionsværk. Henover sommeren har de genopført og videreudviklet deres værk.

-  I alt har 14 graffitikunstnere fra ind- og udland bidraget til værket.

- ”Evolution 2” på metrohegnet er 470 meter langt og viser 12 nedslag i evolutionshistorien fra før The Big Bang og helt ud i fremtiden.

- Værket er finansieret i et samarbejde mellem Metroselskabet, Coop og Flügger Maling.

Det lange kunstværk lever på lånt tid. For hegnene skal rives ned senest i 2024, når Sydhavnsmetroen åbner.

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik