Et stykke historie slutter: Carlsberg lukker for varmen

Torsdag sluttede en 169 år gammel historie i København. Carlsberg-grunden lukkede og slukkede for sin egenproduktion.

Torsdag blev varmeforsyningen til Carlsberg museum koblet til offentlig forsyning via HOFOR Fjernvarme, og det satte samtidig punktum for 169 års historie med selvforsyning på Carlsberg-grunden.

I takt med at Carlsberg-byen er skudt op, er området løbende gennem det sidste halvandet år overgået til ekstern forsyning. Med Carlsberg museets overgang til HOFOR er det endegyldigt slut med Carlsbergs egenproduktion og interimsforsyning af bygningerne.

- Vi lukker en æra med egenforsyning af produktion i 169 år, og vi åbner en ny, det vil sige de næste 169 år, hvor Carlsberg Byen skal fungere, siger Niels Nielsen, som er projektchef i Carlsberg og har været en del af virksomheden i 25 år.

7 kilometer lokalhistorie

De færreste ved nok, at der ligger godt 7 kilometer kældergange under Carlsberg-grunden, som gemmer på et stykke lokalhistorie.

Bryggeriet har, siden det blev grundlagt, haft sin egen rørforsyning i kældergangene.

- Det var i høj grad vigtigt, fordi man havde brug for en volumen, som man ganske enkelt ikke kunne hente ude i nettet. Man har brug for en hurtig og effektiv opvarmning, når man varmer de store kobberkedler op, når man brygger øllet. Det vil sige, at man har brug for damp. Damp kan kun laves, på daværende tidspunkt, på egne forsyningsanlæg, forklarer Niels Nielsen.

Forsyningen er historisk set kommet fra flere kedelhuse - både på gamle Carlsberg og Ny Carlsberg. Siden 1926 er det kommet fra det nu fredede store kedelhus, som er nabo til Maskincentralen, hvor bryggeriet også producerede el på egne generatorer.

Men den 600.000 m2 store Carlsberg By kræver flere kræfter, end det gamle bryggeri kan klare. 

- Vi skal ikke være forsyningsselskab. Det kan de offentlige myndigheder væsentligt bedre gøre, end vi kan i en fremtidig by af den størrelse, som Carlsberg byen nu engang bliver, lyder det fra Niels Nielsen.

Så fra i dag er alle Carlsbergs bygninger i drift altså på offentlig forsyning. 

Fakta om Carlsberg Byen

  • Carlsberg Byen er placeret mellem Vesterbro, Valby og Frederiksberg.
  • I løbet af de næste otte til ti år bliver Carlsbergs historiske grund forvandlet til et nyt bykvarter, hvor moderne arkitektur skal kombineres sammen med kvarterets bevaringsværdige og fredede bygninger.
  • København får et  byrum med høje tårnhuse, grønne haver, smalle gader og åbne pladser, som danner rammen om 3.100 boliger samt butikker, caféer, kontorer og uddannelses- og kulturinstitutioner.
  • Samlet set forventer udviklingsselskabet Carlsberg Byen at udleje 22.000 m2 til detailhandel og 10.000 m2 til caféer, restauranter og barer.


Kilde: Carlsberg Byen P/S

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik