Et liv i limbo: Familien Azizi har været på flugt i fyrre år

Kom med bag facaden i et liv som afvist asylansøger. "RUC Undersøger" har besøgt familien Azizi på Udrejsecenter Sjælsmark.

 - Det er bedre, hvis man dør én gang i stedet for at dø hver dag.

RUC UNDERSØGER

Artiklen er blevet til på baggrund af et program i serien "RUC Undersøger" .
RUC Undersøger går tæt på problemstillinger i vores samfund i dag og er researchet og produceret af journaliststuderende Roskilde Universitets kandidatuddannelse. 
Se flere programmer her.

Ordene kommer fra 22-årige Goran Azizi, der bor sammen med sin familie på Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm.

De dækker over, at det sommetider kan føles som en langsom død, når fremtiden er uvis, og man er fanget i en hverdag uden de store muligheder.

Familien Azizi består af far, mor, otte børn, et barnebarn, en faster og en onkel. De stammer fra Iran men har været på flugt i fyrre år, og alle børnene er født i flygtningelejre i Irak.

Afslaget var et chok

Den store familie er havnet på et af Danmarks to udrejsecentre, fordi de i oktober 2017 fik afvisning på at få asyl.

quote Hvis jeg vender tilbage til Iran, slår de mig ihjel, og ellers giver de mig fængsel på livstid.

Goran Azizi, beboer på Udrejsecenter Sjælsmark

- Det var et chok for os, da vi fik afslag. Hele vores liv har vi været på flugt. Og det var ikke nemt, men vi måtte acceptere det, fortæller Goran Azizi.

De er politiske flygtninge, men i Flygtningenævnets begrundelse for afslaget på asyl står der, at deres aktiviteter har været af ”yderst begrænset omfang”, og at de ”ikke har sandsynliggjort, at de ved en tilbagevenden til Iran vil være i risiko for forfølgelse".

Stik mod Goran Azizis spådom:

- Hvis jeg vender tilbage til Iran, slår de mig ihjel, og ellers giver de mig fængsel på livstid.

Nu sidder de i Sjælsmarks gamle kasernebygninger. Og bare sidder.

Udrejsecentre kan traumatisere beboerne

- Idéen er, at der skal ikke tilbydes nogen aktiviteter, der kan fylde beboernes hverdag med noget indhold eller mening. De har ikke noget at lave eller noget arbejde, fortæller Julia Suarez-Krabbe.

quote Hvis man ikke i forvejen har et traume eller PTSD, så er sandsynligheden for at man får det meget høj, når man først er hensat til at bo i et center.

Julia Suarez-Krabbe,  Ph.D. i retssociologi og lektor ved Kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet

Hun er Ph.D. i retssociologi og lektor ved Kultur- og sprogmødestudier på Roskilde Universitet.

Omkring den gamle kaserne bliver der stadigvæk foretaget militære øvelser, deriblandt skydeøvelser. Og det kan være meget traumatiserende for beboerne, fortæller hun:

- Hvis man ikke i forvejen har et traume eller PTSD, så er sandsynligheden for at man får det meget høj, når man først er hensat til at bo i et center.

Julia Suarez-Krabbe og kolleger fra RUC er i gang med en rapport om leveforhold på udrejsecentre i Danmark, og hun er ikke tilbageholdende i sin kritik:

- Udrejsecentre får ikke sendt folk hjem. De får måske i stigende grad sendt dem mod depression, psykiske problemer og endda selvmord.

Fra Jelling til Hørsholm 

Familien Azizis tilværelse i Danmark startede ellers godt.

Tilbage i 2015 rejste de til landet med flygtningestrømmen og kom til at bo på et flygtningecenter i Jellinge.

- Da jeg ankom til Jelling den første dag, kunne jeg slappe af. Jeg følte, at jeg havde glemt alle 20 år på flugt. Jeg kunne gå i skole og komme i praktik. Det var det bedste, husker Goran Azizi.

Her boede de i et stort hus, hvor de selv kunne lave mad. Kontrasten er derfor stor til Sjælsmarks små værelser, hvor familien flyttede ind, efter de fik afvisning på asyl. 

Her kan du se Goran Azizi præsentere sine to forskellige hjem:

 

Goran Azizis drømme for fremtiden er langt fra slukket. Han vil gerne være forfatter eller skuespiller.

- Men lige nu vil gerne bare have, af de afgør vores sag, og at de flytter os til et andet sted end Sjælsmark. For jeg vil gerne blive ved med at studere. Det er meget vigtigt for mig. Jeg er ung. Jeg skal have en god fremtid, siger han.

Enhedslisten: Problematisk i forhold til børnene

RUC Undersøger har forsøgt at få en kommentar fra Inger Støjberg om forholdene på udrejsecenter Sjælsmark, men hun har ikke ønsket at deltage.

De har derudover rettet henvendelse til udlændingeordfører fra begge politiske fløje, men kun Enhedslisten har ønsket at kommentere sagen.

- Vi synes, det er problematisk, hvis man bevidst opererer med dårlige kår. Og det er jo ikke i sig selv dårlige kår at servere mad tre gange om dagen og give dem en seng at sove i, men i forhold til børn mener vi, at det er dårlige kår, at de ikke kan fortsætte deres skolegang, lyder det fra Niels Roleder, der er Enhedslistens politiske rådgiver i ret og migration. 

I TV 2 Lorrys nyhedsudsendelse kl. 19:30 onsdag taler vi om forholdene for afviste asylansøgere med Holger K. Nielsen og Laura Lindahl fra Liberal Alliance, der er udlændinge- og integrationsordførere for de to partier.

Se programmet her.

    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik

    Oversigt

    Seneste nyt

      Overblik

      Overblik