Er Strøget verdens ældste og længste gågade?

Strøget fylder 50 år. Og det blev fejret med manér i lørdags, hvor der var musik og fest i den lange gågade.

Se indslag: Jubilæum på Strøget

Der blev endda serveret en 1100 meter lang kringle for at markere, at Strøget ikke er en hvilken som helst gågade, men at fødselaren faktisk er verdens længste gågade. I TV Avisen præsenterede de begivenheden sådan her:

"Verdens ældste og længste gågade - det er faktisk Strøget i København".

Men efter Detektor har tjekket fakta kan Strøget, der åbnede d. 17. november 1962 - og altså ikke er helt 50 år endnu - ikke kalde sig hverken den første eller længste gågade i verden.

Verdens ældste?

Professor i byplanlægning, Jan Gehl, siger til P1-programmet, at der var en gågade i Amsterdam allerede før 2. Verdenskrig, nemlig Calver Straat.

Og gågader slog for alvor igennem i genopbygningen af Europa efter krigen. Der kom én i Rotterdam i 1947-48. Herefter fulgte Tyskland med gågader i Hannover, Stuttgart og i Kiel.

København er altså hverken verdens eller Europas længste. Men er den så Skandinaviens første? Nej, for Helsingborg fik en gågade i 1961 - altså året før København aflukkede midtbyens gader.

Men Strøget er faktisk Danmarks ældste gågade. Først året efter, i 1963, kom Ålborg og Randers også med på vognen.

Verdens længste?

I TV Avisen påstod de også at Strøget kan præmiere sig med titlen som verdens længste. En påstand, som går igen i diverse andre medier. Og på Wonderful Copenhagens hjemmeside kunne man indtil i går læse, at Strøget er "Europas længste gågade".

Men er Strøget virkelig verdens eller Europas længste?

Strøget var faktisk verdens længste gågade, da den åbnede i 1962. Men er senere blevet overhalet, blandt andet af Rue Sainte Catherine i Bordeaux. Bordeauxs gågade måler 1250 meter, så vidt Detektor-redaktionen kan se. Strøget måler 1100 meter, ifølge Wonderful Copenhagen.

I Esbjerg hævder turistbureauet, at gågaden også er 1100 meter. Sådan cirka. Den nøjagtige sammenligning mangler stadig at blive udført. Men selv hvis Strøget er lidt længere end i Esbjerg, har Esbjerg stadig en rekord. For hvor fodgængere på Strøget må stoppe for lyskryds to steder, er gågaden i Esbjerg ubrudt af lyskryds.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik