Politiet massivt tilstede Er du uopmærksom bag rattet?

Politiet sætter endnu engang ind overfor uopmærksomme bilister. I en uge frem vil landets 12 politikredse være 'massivt tilstede'.

Det er faktisk ikke til at misforstå: Kør bil, når du kører bil.

quote Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant

Christian Berthelsen, Politiassistent, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter

Kampagne budskabet stammer fra Rådet for Sikker Trafik, der nu igen bliver understøttet af en øget indsats fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Fra den 17. september og en uge frem, vil landets 12 politikredse være 'massivt tilstede', for at føre kontrol med bilisterne.

Uopmærksomhed involveret i hver tredje dødsulykke

Det er dystre tal, der ligger til grund for en intensiveret indsats overfor uopmærksomme bilister. Uopmærksomhed er nemlig ifølge Vejdirektoratet involveret i hver tredje dødsulykke i trafikken.

- Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane, og rammer en modkørende frontalt”, udtaler politiassistent Christian Berthelsen, Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

Rigspolitiet satte i januar måned ind med en lignende kontrol, blandt andet på baggrund af, at mere end 1.240 trafikanter i januar måned, havde fået en bøde for at bruge håndholdt mobil.

Problemets omfang slog Rigspolitiets Nationale Færdselscenter også fast i en landsdækkende undersøgelse i foråret 2017, hvor man konkluderede at cirka 6 procent af bilisterne i en personbil eller varevogn 'udførte en handling, der kunne distrahere dem og tage deres fokus fra trafikken'.

quote Det er fantastisk egoistisk at kigge andre steder hen end på vejen

Ole Birk Olesen, transport-, bygnings- og boligminister, Liberal Alliance

Selvom Politiet allerede har gennemført én omfattende aktion mod uopmærksomme bilister i år, er det stadig for tidligt, at måle effekten af Politiets indsats.

- Det er svært at sige, om kontrollen har en effekt fra gang til gang. Men i foråret 2019, følger vi op på vores undersøgelse fra 2017, fortæller politiassistent Christian Berthelsen til TV 2 Lorry.

Dét må du gerne bag rattet

Regeringen og Dansk Folkeparti har foreslået at skærpe reglerne på området, så det ikke bare skal udløse en klækkelig bøde, men også et klip i kørekortet, hvis man kører bil og samtidig bruger sin telefon eller andet håndholdt teleudstyr.  

- Det er fantastisk egoistisk at kigge andre steder hen end på vejen, når man kører rundt med halvanden ton metal for enden af speederen, sagde transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen, Liberal Alliance, i en pressemeddelse tidligere på året.

At køre bil og bruge mobiltelefon er en direkte overtrædelse af færdselslovens paragraf 55, hvorimod andre distraherende handlinger vil være en vurderingssag for politiet. 

På TV 2 Lorrys hjemmeside kan du gå på opdagelse i et helt web-univers om trafik og kø. Prøv blandt andet vores quiz der handler om, hvad du må bag rattet - udover altså at køre bil - når du holder i kø.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

metro

Alle tog på flere metrolinjer holdt stille på grund af teknisk nedbrud

trafikulykke vejen

Antallet af trafikdræbte skal halveres: Det er meget ambitiøst, siger minister

s-tog

Ny køreplan for S-tog: Ballerup bliver den store vinder

hjort_paakoert.jpg

Lokal jæger oprørt: Måtte aflive påkørt hjort - bilist var forduftet

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere