Er du klar på at tage en tørn? Stor mangel på hjælp ved valgsteder

Hvis du er interesseret i tjene lidt ekstra og samtidig gøre en god gerning i demokratiets navn som valgtilforordnet, så læs her, hvordan du tilmelder dig.

Med både et Europa-Parlamentsvalg og et Folketingsvalg, der står for døren, har flere kommuner brug for al den hjælp, de kan få på valgdagen.

For når valgstederne åbner stemmeurnerne den 26. maj og Grundlovsdag den 5. juni, skal hundredevis af hjælpere stå klar til at vise vej til stemmeboksen og optælle stemmerne.

quote Alt i alt skal vi bruge 800-1.000 valgtilforordnede per valg

Thomas Jakobsen

Hjælperne, der også kaldes valgtilforordnede, spiller en vigtig rolle for, at valget går som smurt ude i kommunernes valgsteder.

Som valgtilforordnet udleverer du stemmesedler til vælgerne på valgstederne, sikrer at stemmerne kommer i valgurnerne og hjælper til med at tælle stemmerne op, når valget er slut.

Og i Københavns Kommune er der hårdt brug for flere, der melder sig til som valgtilforordnede.

- Med to valg så tæt på hinanden, så har vi fået mere end almindeligt travlt, så vi har i dén grad brug for at få nogle ekstra frivillige til at stille op. Alt i alt skal vi bruge 800-1.000 valgtilforordnede per valg, og vi er længst med Europa-Parlamentsvalget, hvor vi mangler 275, siger Thomas Jakobsen, direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen.

Sådan tilmelder du dig

Det eneste krav, der stilles, er, at du er bosiddende i den kommune, du tilmelder dig hos, og du skal være fyldt 18 år.

Du kan tilmelde dig via din kommunes hjemmeside. Hvis du dog ikke kan finde tilmeldingen på hjemmesiden, kan det være, fordi kommunalbestyrelsen i din kommune selv vælger sine valgtilforordnede og derfor ikke søger frivillige. Det er eksempelvis tilfældet i Rødovre Kommune.

 
 
Foto: Claus Fisker - Ritzau Scanpix

Løn og arbejdstider

Kommunerne har også lidt forskellig praksis, hvad angår løn og arbejdstider.

I Københavns Kommune får man udover morgenmad, frokost og aftensmad en diæt på 1.275 kr. for deltagelse på valgdagen fra klokken otte om morgenen til Europa-Parlementsvalget og fra klokken syv om morgenen til Folketingsvalget, og frem til at optællingen er afsluttet.

Hvis optællingen fortsætter efter kl. 01.00, ydes der en diæt på 100 kroner i timen, dog maksimalt 400 kroner i alt.

Hos andre kommuner er det muligt at tilmelde sig vagter på cirka otte timers varighed.  

I Ballerup Kommune kan man for eksempel vælge at arbejde fra klokken 7.45 til 16.00 eller 16.00 og indtil sidste stemme er talt til Europa-Parlamentsvalget. Det belønner de med 840 kroner.

Vil man derimod hjælpe fra klokken 7.45 helt frem til sidste stemme er talt op, får man 1.200 kroner. Til Folketingsvalget skal man møde en time tidligere om morgenen.

I Roskilde Kommune skal man møde klokken otte og frem til optællingen er afviklet. Det får man 850 kroner for.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik