Enormt vikingebyggeri står snart klar - og får royal indvielse

Sagnlandet Lejre åbner et nyt vikingeområde med en rekonstruktion af Danmarks største vikingehal maj næste år. Dronningen deltager i indvielsen.

Se TV 2 Lorrys Søndagsmagasin 'Kongehallen i Sagnlandet' , der går i dybden med det imponerende byggeri, nederst i artiklen.

61 meter lang og 10 meter høj tager Danmarks største vikingehal form i et hjørne af Sagnlandet Lejre, hvor et mindre vikingesamfund er ved at skyde op som det udflugtsmålets helt store trækplaster.

Kongehallen, der har været på tegnebrættet og undervejs de seneste ti år, er nu kommet så langt, at en åbningsdato er fastlagt.

Således oplyser parkens direktør Lars Holten glad og stolt, at det store vikingebyggeri får en royal indvielse det kommende forår den 29. maj.

- Det er en helt fantastisk følelse og en kæmpe lettelse nu at have den endelige dato for åbningen på plads, udtaler den glade direktør.

Kongehal får kongelig indvielse

Til at indvie den store vikingehal regner Sagnlandet Lejre med parkens protektor, der i øvrigt også bijobber som Kongeriget Danmarks regent.

I hvert fald har Lars Holten for nylig modtaget et brev fra kongehuset, der bekræfter dronning Margrethes deltagelse.

- Vi er både utrolig glade for og meget stolte over, at vores protektor, Hendes Majestæt Dronningen, har givet tilsagn om at deltage i indvielsen af vores genskabte vikingekongehal her i Sagnlandet Lejre. Det er et af de bedste breve, jeg har fået længe, siger direktøren.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Dronning Margrethe har tidligere besøgt Kongehallen i Sagnlandet Lejre.
Dronning Margrethe har tidligere besøgt Kongehallen i Sagnlandet Lejre.
Foto: Sagnlandet Lejre

- Vi havde den glæde at have Hendes Majestæt Dronningen på privatbesøg herude i april hvor hun mødte nogle af håndværkerne og oplevede selve processen bag byggeriet. Det er jo helt fantastisk at have en protektor, som i den grad er inde i stoffet, fortsætter han.

Afbilleder historisk fund i nærheden

Vikingehallen, der bliver hovedattraktionen i et område med navnet Sagnkongernes Verden, er et forsøg på at genskabe den kongehal fra omkring 700-tallet, der få kilometer fra Sagnlandet Lejre i 2009 blev udgravet af Roskilde Museum som det største fund af slagsen hidtil.

Hallen blev fundet på et mark ved Gl. Lejre, og sammenholdt med andre fund fra området tyder det på, at hallen og området kan have været hovedsæde for det daværende samfunds top i en tid, hvor Danmark stod på tærsklen til vikingetiden.

Til at bygge landets største vikingehal på over 600 kvadratmeter har man anvendt over 1000 tons egetømmer. Sagnlandet Lejre fik allerede idéen om at genskabe hallen samme år, som den blev fundet. Derfor har projektet været længe ventet – ikke mindst af direktøren.

Artiklen fortsætter efter billedet...

61 meter lang og med en lofthøjde på 10 meter rummer Danmarks største vikingehal 600 kvadratmeter.
61 meter lang og med en lofthøjde på 10 meter rummer Danmarks største vikingehal 600 kvadratmeter.
Foto: Sagnlandet Lejre

- Nu glæder vi os bare vanvittig meget til at vise det færdige resultat til både Hendes Majestæt Dronningen og alle vores gæster, siger Lars Holten.

Projektet er realiseret med støtte fra to store fonde, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og Augustinus Fonden, som har doneret henholdsvis 65 og 10 millioner til projektet.

Se TV 2 Lorrys Søndagsmagasin 'Kongehallen i Sagnlandet' , der går i dybden med det imponerende byggeri, herunder:

Sagnlandet Lejre har siden sidste år arbejdet på at genskabe en enorm vikingehal, som for 10 år siden blev udgravet få kilometer derfra - i Gl. Lejre.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik