Enhedslisten sender pendlere på hotel - men freder politikere

Kommunerne har en enkelt kattelem, hvis nyt forslag fra Enhedslisten bliver vedtaget. Men det er slet ikke nødvendigt at gribe ind, mener Venstre.

Både pendlere og udlandsdanskere vil få mere end almindeligt svært ved at finde en bolig i København, hvis Enhedslisten sammen med resten af oppositionen og Dansk Folkeparti får et beslutningsforslag vedtaget i Folketinget.

Med forslaget vil der nemlig modsat i dag også være bopælspligt på nye boliger i kommunen, der for langt størstedelen af de i alt 290.000 boliger har bopælspligt.

Det betyder, at man ikke kan købe en lejlighed i København, med mindre man flytter ind og tilmelder sig folkeregistret på adressen. 

- Hvis en kommune i en lokalplan udlægger et område til helårsboliger, og der er bopælspligt, så vil der med den opstramning, vi forhåbentlig får vedtaget, skulle bo nogen på adressen, siger Enhedslistens boligordfører Søren Egge Rasmusen, til TV 2 Lorry.

Folketingsmedlemmerne selv fredes

Ham og hans kolleger rammes dog ikke selv af opstramningen. Jyske, fynske og bornholmske folketingsmedlemmer vil stadig kunne bo i de boliger, Folketinget stiller til rådighed for de af dem, der bor i Jylland. Der er nemlig ikke tale om lovgivning med tilbagevirkende kraft. 

- Vi har kun boligerne stillet til rådighed ude i landet, fordi vi bor med en vis afstand til Christiansborg, siger Søren Egge Rasmussen. 

Men almindelige lønmodtagere vil ikke fremover kunne gøre som jer, selvom de også har lang afstand på arbejde. Skal de så bo på hotel?

- Det kan blive løsningen for nogle af dem, ja.

Det kan jo ende med at blive dyrt?

- Deres pendlerlejligheder er med til at presse priserne på lejeboliger ekstremt op. Det er der ikke nogen, der kan være tjent med, for hvad er det for et København, man vil have? Er det liebhaveri, hvor de fattige så kan bo et sted ude på Midtsjælland, spørger Søren Egge Rasmussen.

quote Der skal åbenbart være forskel på folketingspolitikere og lønmodtagere fra Jylland, der arbejder i København og derfor har en lejlighed her

Britt Bagerr, boligordfører, Venstre

V: Skal vi virkelig lovgive om det?

Venstres boligordfører Britt Bager ryster på hovedet over forslaget.

- Der skal åbenbart være forskel på folketingspolitikere og lønmodtagere fra Jylland, der arbejder i København og derfor har en lejlighed her, lyder stikpillen til Enhedslisten.

Hun kan ikke se behovet for at gøre noget.

- Under en procent af boligerne i Københavns Kommune – 2.700 – er undtaget for bopælspligt. Skal vi virkelig til at lovgive om det, spørger hun og giver selv svaret.

- Jeg synes, vi har meget større udfordringer end få hundrede udlandsdanskere, der har en lejlighed i København. Og jeg må også bare slå fast, at det altså skal være muligt at bo i Jylland og arbejde i København, siger hun.

DF: Kommunerne må selv bestemme

Merete Dea Larsen, som er boligordfører for Dansk Folkeparti, mener, det må være op til kommunerne selv at beslutte, om de overhovedet vil have bopælspligten. Sådan er det også i dag.

Kattelemmen for kommunerne er altså, at de kan lade være med at indføre bopælspligten.

Men det giver ingen mening, at nybyggeri skal være undtaget som i dag, mener hun. 

- Hensigten er for mig at give kommunerne værktøjerne til at opretholde deres lokalplaner og boligudbygningsplaner, siger hun.

Er du enig med Enhedslisten i, at pendlere fra Jylland bare kan bo på hotel?

- Nej, det er jeg sådan set ikke. Jeg mener, at vi som lovgivere skal sørge for, at lovens intention følges. Hvis en kommune vil have bopælspligt, skal det også kunne håndhæves, siger Merete Dea Larsen. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik